Homoseksuele mannen mogen bloed doneren, en dat werd tijd!

Homoseksuele mannen mogen bloed doneren, en dat werd tijd!

Foto ter illustratie: bloed donatie man | Foto rechtenvrij - PixaBay

Homo- of biseksuele mannen met een vaste partner mogen vanaf 1 september officieel bloed doneren. Dat schrijft minister Van Ark, voor Medische Zorg, aan de Tweede Kamer. Lange tijd werden homoseksuele mannen helemaal uitgesloten van het geven van bloed, omdat het risico op bloedoverdraagbare infecties bij hen groter zou zijn dan bij andere groepen.  

Bloedbank Sanquin komt hier na het onderzoek echter op terug. Zij concludeerden dat de verruiming kan zonder dat de veiligheid van de bloedvoorziening in gevaar komt. Merlijn van Hasselt van bloedbank Sanquin vertelt dat ze erg verheugd zijn: “We zijn heel tevreden met de stap die nu gemaakt kan worden. Sanquin heeft natuurlijk als allereerste doelstelling de veiligheid van de bloedvoorraad. Om die reden hebben we altijd gekeken naar welke risico’s we zoveel mogelijk uit konden sluiten om het doneren zo veilig mogelijk te maken. Daardoor heeft het beleid er wel voor gezorgd dat groepen mensen zich buitengesloten voelden. Dat wisten wij heus ook wel en juist daarom hebben wij ook zelf actief gezocht naar oplossingen. We hebben al sinds 2015 kleine stapjes gemaakt en nu weer. Dat is dan ook iets waar we toch verheugd over zijn dat dat ons gelukt is. Het blijft een langzaam proces, maar je hoeft de patiëntveiligheid niet zomaar op het spel te zetten. Je moet zeker zijn van je zaak voordat je de volgende stap maakt. Zo simpel is het.” 

Homoseksuele mannen die bloed willen doneren moeten wel een aantal vragen beantwoorden over hun seksuele partners. Hier is dan ook ophef over. “Aan hetero’s wordt ook niet gevraagd of ze een monogame relatie hebben en of ze altijd veilig seks hebben. Dat doen ze in dit geval bij homo’s wel. Is dat dan niet een vraag die voor iedereen zou moeten gelden?“, reageert Rik Mobach 

 Sanquin start een onderzoek naar de mogelijkheid om deze regel af te schaffen. Van Hasselt: “We hebben ons als doel gesteld om in september 2022 daar meer helderheid over te hebben. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *