Coefficiënten polonaise; Nederlandse clubs in Europa presteren goed

Coefficiënten polonaise; Nederlandse clubs in Europa presteren goed

Beeld: Max den Boer

Coëfficiënten-polonaise, een woord dat midden 2019 bedacht werd door journalist Michel Abbink. Maar wat betekent dit? Het duidt op de goede prestaties van de Nederlandse voetbalclubs in Europa de afgelopen jaren.

Ook Bram Vermeulen viel dit op. Hij besloot op 23 augustus 2019, nadat de Nederlandse clubs goed gepresteerd hadden, de website https://coefficienten.nl/ op te zetten. Hier wordt al het nieuws rondom de ontwikkeling van de Nederlandse voetbalclubs in Europa geplaatst. Maar hoe werkt de puntentelling van deze coëfficiënten lijst? Bij een overwinning pakt een club twee punten en bij een gelijkspel één punt. Afhankelijk van het niveau ( Champions League of Europa League ) kunnen hier per ronde nog punten bij komen. Alle punten die de clubs van een land behalen worden bij elkaar opgeteld en daarna gedeeld door het aantal clubs dat actief is geweest in Europa. Dat waren dit jaar vijf clubs. Dit aantal wordt opgeteld bij de scores van de afgelopen vier seizoenen en hier ontstaat dan een ranglijst van . ‘’Toen ik begon met de site stond Nederland nog op de veertiende plek, nu staan we zevende’’, aldus een enthousiaste Vermeulen. De laatste keer dat Nederland na een heel seizoen op plek 7 stond was in 2006. Een prachtige prestatie die na dit seizoen wederom gehaald wordt.

Naast landen als Oostenrijk en Schotland is ook België gepasseerd. De Belgische voetbaljournalist Glenn Bogaert begrijpt dit wel. ‘’Dit seizoen hebben de Belgische teams het gewoon niet goed gedaan. KAA Gent behaalde geen enkel punt en Standard Luik maar vier. Als je dit naast de Nederlandse teams zet is het gewoon niet voldoende. PSV en AJAX behaalden de Knock-outfase en Feyenoord en AZ bijna’’.

In dit item komen beide heren aan het woord.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *