#StopAsianHate in Nederland

#StopAsianHate in Nederland

De hashtag #StopAsianHate wordt op sociale media gebruikt om bewustzijn te creëren voor anti-Aziatische haatmisdrijven. Foto: Manouk Spraakman.

Ongeveer een jaar geleden brak het coronavirus uit. Het virus werd toen voor het eerst waargenomen in de Chinese stad Wuhan, de hoofdstad van de provincie Hubei in China. Wuhan ging in een volledige lockdown vanwege de uitbraak van een toen nog onbekend virus. Sinds de uitbraak van het virus heeft de Aziatische gemeenschap meer discriminatie ervaren. 

De angst voor gevaarlijke ziekten, zoals het coronavirus, is zo oud als de wereld. Nepnieuws, wilde complottheorieën en angst voor besmetting wakkeren discriminatie aan, dat meldt Het Parool. Vooral Aziatische mensen worden getroffen door deze discriminatie, omdat ze het virus linken aan de plek van de eerste uitbraak.

Hoewel het coronavirus voor meer discriminatie onder Aziatische mensen zorgt, is dit geen nieuw onderwerp. Vorig jaar werden in de VS zo’n drieduizend racistische haatmisdrijven gemeld bij meldpunt Stop AAPI Hate, tegen vijfhonderd incidenten tussen 2017 en 2019. Afgelopen jaar is het aantal anti-Aziatische haatmisdrijven tegen Aziatische gemeenschappen toegenomen met 1900 procent. Een gigantische stijging dus.

Vorige week vertelde de huidige Amerikaanse vicepresident, Kamala Harris, in een uitspraak dat Amerikanen van Aziatische afkomst te vaak afgeschilderd worden als zondebokken, dat meldt het AD. Eerder die week zijn er acht mensen, waaronder zes vrouwen van Aziatische afkomt, doodgeschoten door een gefrustreerde witte man. President Joe Biden zei dat het motief van de schutter niet uitmaakte en dat de haat tegen Aziaten moet stoppen.

Ook in Nederland worden naar aanleiding van het coronavirus mensen met een Aziatisch uiterlijk gediscrimineerd. Een voorbeeld hiervan is het coronalied van Radio 10-dj Lex Gaarthuis.  In dit nummer gaf hij de Chinezen de schuld van het coronavirus. In het lied werd het volgende gezongen: ”het komt allemaal door die stink-Chinezen”. Ook werd er gewaarschuwd voor het eten van een Chinese maaltijd.

Ilse Groothuizen (20) werd op tweejarige leeftijd geadopteerd en woont sindsdien in Nederland. Zij vertelt over haar persoonlijke ervaringen rondom de uitbraak van het coronavirus en hoe dit op iemand overkomt die een Aziatisch uiterlijk heeft. Omdat dit onderwerp soms gevoelig ligt voor Ilse om te bespreken, maakt één van onze verslaggevers een wandeling met haar door het bos.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *