De eindexamens gaan toch wel door

De eindexamens gaan toch wel door

Eindexamenbundels om je goed te kunnen voorbereiden voor het examen. Foto: Esmee Wormgoor

Afgelopen jaar zijn de centrale eindexamens in het voortgezet onderwijs niet doorgegaan door veel minder lessen en de omstandigheden omtrent het coronavirus. Dit jaar hebben de eindexamenleerlingen iets minder geluk en moeten ze toch echt in de lokalen en gymzalen zitten om de examens te maken en hun diploma te halen.

Dit jaar heeft het virus weer een grote rol in de samenleving gespeeld waardoor weer veel lessen niet fysiek zijn doorgegaan. Maar eind mei moeten de leerlingen er toch echt weer aan geloven en zullen de gymzalen vol zitten. Voor leerlingen is een van de spannendste momenten van hun middelbareschooltijd. Minister Slob, voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media besloot om in 2020 de eindexamens niet door te laten gaan. De reden dat de examens dit jaar wel doorgaan komt omdat de situatie nu anders is dan vorig jaar volgens Rijksoverheid, er was te veel onduidelijkheid over het virus en het effect daarvan op de afname van het examen.

Helemaal zonder aanpassingen is het dit jaar ook weer niet, er zijn een aantal versoepelingen om de examens haalbaarder te maken. Het tweede tijdvak wordt met tien dagen verlengd. Zo kunnen de examens gespreid worden over het eerste en tweede tijdvak en als je ziek bent kan je de examens nog in het tweede tijdvak maken. Daarnaast krijgen leerlingen een extra herkansing, dus voor de examens zijn er twee herkansingen. In het derde tijdvak kunnen leerlingen dan een herkansing maken. Als laatste versoepeling mogen leerlingen één vak niet mee laten tellen voor het bepalen van de uitslag, het mag dan alleen geen kernvak zijn. De kernvakken zijn Nederlands, Engels en wiskunde.

Sommige scholen schatten dat tot veertig procent van de leerlingen dreigt te zakken voor het examen door de grote leerachterstanden volgens het Financieel Dagblad. Dit zijn zeer hoge cijfers in vergelijking met eerdere jaren. Om een goede weergave te geven, in het schooljaar 2018/2019 heeft havo het laagst gescoord met een gezakt percentage van twaalf procent. Op vwo is er negen procent gezakt en op vmbo-b slechts twee procent volgens de voorlopige cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek).

Organisaties maken zich zorgen om de grote achterstanden. Het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) zegt dat het nog te vroeg is om te kunnen zeggen hoeveel leerlingen er op zakken staan en hun eindexamen niet zullen halen. LAKS laat weten dat ze op wat meer toenadering hoopten van minister Slob. ‘‘Wij hadden graag gezien dat er alleen examen gedaan moest worden in de kernvakken. Vooral hogescholen en universiteiten waren het hier niet mee eens.’’ Ze zien dat leerlingen zich er zorgen om maken en dat het vreemd blijft dat leerlingen vorig jaar meer les hebben gehad dan nu en toch geen eindexamen hoefden te doen. ‘‘Het blijft een vreemde situatie.’’

Collin Wormgoor is ook iemand die zich zorgen maakt over het eindexamen. Dit jaar moet hij er toch echt aan geloven en het eindexamen maken om zijn Vwo-diploma binnen te halen. Hij vertelt over hoe de lessen gaan en over de achterstand die is opgelopen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *