Demonstratie Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie

Demonstratie Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie

Links Fatima Faïd en rechts Levi Ommen

Wereldwijd wordt er aandacht voor gevraagd: De Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Deze vindt elk jaar plaats op 21 maart. De grote jaarlijkse demonstratie van Comité 21 maart Nederland is dit jaar opgesplitst in kleinere demonstraties. Levi Ommen (22) organiseert het protest op het Koekamp in Den Haag.

In 1960 besluiten de Verenigde Naties dat 21 maart de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie wordt. Op deze dag, 61 jaar geleden, worden er tijdens een vreedzame demonstratie tegen de apartheid in Sharpeville in Zuid-Afrika 69 mensen vermoord door de politie. Inmiddels is het zogeheten apartheidssysteem verdwenen, maar is racisme en discriminatie nog steeds aanwezig. In Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Maastricht en Den Haag worden demonstraties gehouden tegen racisme en discriminatie.

Een van de organisatoren van de demonstratie in Den Haag is Levi Ommen (22). “Ik ben van Black Lives Matter Den Haag , een onofficiële organisatie. Ik ben een van de planners. Het is eigenlijk een kleine organisatie met mensen die willen bijdragen.” Ondanks de coronacrisis gaan de demonstraties gewoon door. “Vorig jaar zijn de grote demonstraties ook doorgegaan. Toen hebben we stippen gezet met krijtspray, die heb ik nu ook bij me. We hebben normaal gesproken ook ordediensten. Mensen uit onze organisatie die omroepen ‘hou afstand’ en ‘ga een beetje uit elkaar’. We hebben goed overleg gehad met de politie.”

Dušan Milenković is van de Communistische Jongeren Beweging en is spreker: “Ik sta hier vandaag omdat ik in dit land vreselijk racistisch behandeld ben, maar vooral omdat ik weet dat er een wereld gaat komen waar racisme verleden tijd is.” Over zijn speech vertelt hij: “Ik ga vandaag mijn hart luchten. Het wordt een heel moeilijk verhaal, maar het is een waar verhaal. Alles klopt als een bus wat ik zeg. Ik vraag iedereen die zich daartoe geroepen voelt naar mij te luisteren.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *