De strijd voor de Griekse onafhankelijkheid 

De strijd voor de Griekse onafhankelijkheid 

Angelos Avgoustidis in zijn werkruimte. Hier heeft hij zijn laatste boek geschreven.

Aankomende donderdag is het 25 maart. Het klinkt misschien als een datum net als alle andere data, toch heeft deze datum een grote betekenis voor de Griekse bevolking. Op 25 maart 2021 is het precies 200 jaar geleden dat de onafhankelijkheidsoorlog, voor een onafhankelijk Griekenland, begon.  

Griekenland viel van 1453 tot 1832 onder het Ottomaanse Rijk. Het Ottomaanse rijk was een islamitisch rijk en ontstond in Turkije. Eén van de redenen dat Griekenland onafhankelijk wilde worden was het geloof. Het gebied waar Griekenland zich bevindt is namelijk Orthodox Christelijk. Dat het christelijke geloof een grote rol speelde in de onafhankelijkheidsoorlog komt ook terug in de Griekse vlag. Zo vertelt Angelos Avgoustidishistoricus en gespecialiseerd in de Griekse geschiedenis: Er waren in die tijd meerdere Griekse vlaggen en allemaal hadden ze een kruis. Ook in de huidige vlag zit het kruis van Christus verwerkt.” 

De Griekse vlag met rechtsbovenin een kruis

De Turken probeerden in 1822 de orde te herstellen maar dit lukte niet. Daarom trok het Ottomaanse leger zich terug. In de jaren die volgde voelden de Grieken zich steeds veiliger en begonnen ze onderling met ruzie makenDe ruzie verergerde en er ontstond een burgeroorlog. Toen kwam het Ottomaanse rijk met een serieus leger onder leiding van Ibrahim Pasja uit Egypte. Ibrahim Pasja was de geadopteerde zoon van Mohammed Ali, niet de bokser, maar de Egyptische gouverneur. “Ibrahim Pasja won de strijd en herstelde het Griekse grondgebied aan het Ottomaanse Rijk. Ibrahim Pasja greep hard in en heeft veel burgers om laten komen en heeft alles verbrand, van dorpen tot graanvelden. Toen grepen de andere grote mogendheden (Engeland, Frankrijk en Rusland) in,” vertelt Avgoustidis. 

De Onafhankelijkheidsdag is een jaarlijkse feestdag in Griekenland. Volgens Angelos Avgoustidis en Dafni Alverti, beiden gespecialiseerd in de Griekse cultuur, wordt de Onafhankelijkheidsdag gevierd met parades. Avgoustidis vertelt: “In het begin liep het leger in de parade, maar tegenwoordig zijn het voornamelijk scholieren die in ‘traditionele’ Griekse kledij lopen.” De traditionele Griekse kledij is een blauw met wit gewaad genaamd de Fustanella.   

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *