De Joodse gemeenschap in Brooklyn

De Joodse gemeenschap in Brooklyn

Bron: Pexels | Joodse cultuur

In Brooklyn New York bestaat ongeveer dertien procent van de bevolking uit joodse  mensen. Malky Weingarten behoort ook tot de joodse bevolking.  Ze is een orthodoxe chassidische vrouw, woont in Brooklyn New York samen met haar man en zeven kinderen. Ze deelt haar kijk op het leven, de verschillen binnen de joodse cultuur en tot slot hoe corona haar leven heeft beïnvloed.

Het grootste verschil tussen reguliere orthodoxe joden en chassidische joden is dat chassidische joden  het gevoel hebben dat ze meer moeten doen. De orthodoxe gemeenschap probeert alles te doen zoals het in de Thora vermeld staat, ook wel ‘het oude testament’ genoemd, wat Malky beschrijft als de bijbel. Kortom de orthodoxe gemeenschap leeft de regels van God na. De chassidische joden daarentegen, gaan graag een stapje verder. Waar volgens Malky’s uitleg, God vraagt om ‘dit’ te doen, proberen chassidische joden het beter en meer te doen dan wat God van ze vraagt. Tot slot volgen chassidische joden een Rabbijn, dat is een geestelijk leraar en leider van de gemeenschap. Dit is volgens Malky een makkelijke manier om het verschil tussen Orthodoxe en chassidische joden uit te leggen.

Malky is een chassidische vrouw en is dus gelovig. Ze vertelt dat ze niet per se denkt dat niet-religieuze mensen iets missen in termen van het Jodendom. Maar wat ze wel denkt is dat iedereen een bepaalde vorm van spiritualiteit kan oppakken in hun leven. Het hoeft niet joods te zijn en ook niet aan een joodse levenswijze verbonden te zijn, allesbehalve zelfs. Het gaat erom dat, waar je ook vandaan komt, je je altijd kan verbinden aan iets ‘hogers’, iets wat je niet kan zien of aanraken. Volgens Malky leidt iedere spiritualiteit, waar het ook vandaan komt, naar een meer inhoudelijke en kalme levensstijl.

Volgens Malky zijn er veel verschillende dingen die haar inspireren in haar religie. Als ze een belangrijke inspiratie van haar geloof moet uitkiezen is het volgens haar de connectie met God. Binnen de chassidische religie zijn er veel verschillende mooie aspecten, volgens Malky . De Thorarollen zijn een aspect dat Malky ook inspireert. Dit is voor haar de meest inspirerende en hulpvolle waarde in haar leven.
“Je kan binnen het geloof de regeltjes perfect opvolgen, maar als je niet van binnenuit een bepaalde connectie kan maken, denk ik dat je iets mist.”

Nu heel de wereld in deze coronacrisis leeft, heeft iedereen hier iets mee te maken. Zo ook de joodse gemeenschap in Brooklyn. Volgens Malky was er in het begin van de coronacrisis een voelbare angst binnen de gemeenschap. “Iedereen liep bang rond. En zelfs in de gemeenschap waarin wij geloven dat God de leiding neemt en we niet bang hoeven te zijn, was er toch veel onrust. Er waren veel mensen om ons heen die het virus kregen. Het coronavirus richtte veel schade aan.”

Volgens Malky kwam er op een bepaald moment een kantelpunt. Een aantal maanden nadat het virus zijn piek had bereikt, begonnen dingen weer langzamerhand normaal te worden. “Veel mensen werden niet meer ziek, omdat ze al ziek waren geweest. Ik en vele anderen in de gemeenschap hadden het virus al achter de rug en waren immuun. Er kwam een punt waarna dingen teruggingen naar normaal. Het voelde toen alsof er niets meer was om bang voor te zijn. We zagen het virus niet meer, we voelde het virus niet meer en de kalmte keerde terug.”

Tot slot heeft Malky enig advies om door deze pandemie te komen. In plaats van je zorgen te maken om het virus zelf, focus al je energie op het gezond maken van jezelf. Dit zodat als het virus je raakt, je dit virus zelf kan verslaan. Volgens Malky hoeft een gezond persoon zich geen zorgen te maken. “Eet gezond, beweeg genoeg, zorg voor je immuunsysteem en vooral voor jezelf.  Verwijder de dingen uit je leven die druk en angst veroorzaken.”

Over de auteur

Roosmarie Beenhackker

Ik ben Roosmarie Beenhackker, 19 jaar en studeer Journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Interviewen doe ik graag, maar het liefste sta ik op een groot podium te zingen. Hoe meer mensen, hoe beter.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *