Kunst tijdens de coronacrisis: illustratiewerk in een lege winkeletalage

Kunst tijdens de coronacrisis: illustratiewerk in een lege winkeletalage

Iris van de Winkel bij de winkeletalage in Maastricht waar haar eigen illustratiewerk hangt | Eigen foto

Deze week is het weer de jaarlijkse Nationale Museumweek. Dit jaar is het, voor het tweede jaar op rij, een digitale themaweek. Musea zijn dicht en het is op dit moment niet zo makkelijk om kunst überhaupt tentoon te stellen.

Onze verslaggever Beau verdiepte zich in nieuwkomers binnen de culturele sector en ging in gesprek met Iris van de Winkel. Iris is vorig jaar afgestudeerd aan de kunstacademie in Maastricht en probeerde midden in de coronacrisis een podium te krijgen als beginnend kunstenaar. Haar eigen werk hangt nu in de etalage van een lege winkel in Maastricht.


Iemand die meer kan vertellen over nieuwkomers binnen de culturele sector is Florens Booij, programmamanager cultuur bij Gemeente Utrecht. ‘’Het is voor nieuwkomers zeker lastig nu. Vooral om binnen de vierjarige subsidies terecht te kunnen komen, daar moet je echt wel wat voor kunnen,’’ vertelt Florens. ‘’We hebben ons subsidiepalet daarom nu verbreed. Ons instapmodel zijn de impulssubsidies – dat zijn de meest laagdrempelige subsidies die we te bieden hebben, waarbij je eigenlijk niet meer hoeft te hebben dan een idee en een begroting. Vervolgens heb je onze projectsubsidieregeling.” Florens vertelt dat er voorheen niks tussen de projectsubsidieregeling en de vierjarige regeling in zat. ”Je zag dat het hierdoor voor nieuwkomers – die al een aantal keer projectsubsidie hadden gekregen – een te grote sprong was om structurele, vierjarige subsidie te krijgen.’’ Om deze reden heeft Gemeente Utrecht vorig jaar een tweejarige regeling in het leven geroepen. ‘’Deze regeling is specifiek voor nieuwkomers. Het is dan ook de ambitie dat mensen vanuit daar weer doorgroeien naar vierjarige subsidies.’’

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *