Studeren op 6 vierkante meter?

Studeren op 6 vierkante meter?

Lege lokalen op de Hogeschool Utrecht

Al bijna een jaar studeren studenten in heel Nederland thuis. Of dat nou is in een tweekamerappartement met zes broers en/of zussen, in een studentenhuis druk met feestjes of op een kamer van zes vierkante meter. Ze doen het allemaal, terwijl de lokalen van hogescholen en universiteiten adembenemend stil en leeg zijn.

Studenten snakken naar studieplekken, maar op de website van de Rijksoverheid wordt duidelijk benadrukt dat alleen de ‘kwetsbare studenten’ een plek mag worden toegewezen. Ben je ook kwetsbaar als je op zes vierkante meter moet leven? Frans Meeuwsen, teamleider van het team studentbegeleiding op de Hogeschool Utrecht, ziet daar wel de kwetsbaarheid van in. Of dat ook binnen de regels past valt te betwisten. De decanen van de Hogeschool Utrecht houden hiervoor de richtlijnen aan voor ‘persoonlijke omstandigheden’, van het Onderwijs en Examenreglement. Deze richtlijnen worden normaal ook gebruikt voor studenten die een toets missen. Wanneer de omstandigheden binnen de genoteerde richtlijnen vallen mag de toets herkanst worden. Om te bepalen wanneer een student ‘kwetsbaar’ is en recht heeft op een studieplek, maken de decanen van de Hogeschool Utrecht gebruik van dezelfde richtlijnen. Frans Meeuwsen beschouwt het niet hebben van een studieplek in je eigen huis, als ‘familie omstandigheden’.

De Hogeschool Utrecht beschikt in tijden van corona over honderdvijftig studieplekken. Op het moment staan er zeshonderd ‘kwetsbare studenten’ op de lijst die recht hebben op een studieplek. Dat klinkt alsof er te veel studenten op de lijst staan, maar volgens Frans Meeuwsen zijn deze plekken nooit allemaal tegelijk bezet geweest. “Als er echt te veel mensen op de lijst komen te staan, dan moeten we strenger zijn bij het aanbieden van studieplekken” legt Frans Meeuwsen uit. Tot nog toe kunnen studenten relatief makkelijk op de lijst komen. Of dat blijft hangt van de drukte af.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *