Angst voor abstracte kunst

Angst voor abstracte kunst

Lisa Michelle Bakker maakt aantekeningen over haar kunstwerk. Foto: Jasmijn Berkers

Iets zeggen over kunst. Veel mensen vinden dat al een uitdaging als het gaat over ‘realistische’ kunst, maar als het abstract is, is het voor veel mensen nog veel moeilijker. Dat merkt Lisa Michelle Bakker (19), student Fine Art aan ArtEZ die zich veel bezig houdt met abstractere vormen van kunst.

“Jammer,” vindt Lisa, “ik zou juist graag zien dat mensen meer zeggen over mijn kunst. Dan kan ik beter begrijpen hoe mijn kunst op anderen overkomt en weet ik hoe ik in de toekomst dingen misschien beter kan aanpassen.” Lisa denkt dat mensen bang zijn om iets ‘fout’ te zeggen, maar die angst is ongegrond volgens haar: “Hoe jij een kunstwerk interpreteert, is niet fout. Iedereen voelt weer wat anders en dat is allemaal goed. Dat het niet is wat ik misschien met het werk bedoelde, geeft niet.”

Ook volgens Lisa’s docent Mercedes Azpilicueta is feedback één van de belangrijkste dingen voor een kunstenaar. “Door kritisch te kijken naar kunstwerken en feedback te geven, help je de kunstenaar weer verder. Dat kan gewoon op een opbouwende manier, zonder beoordelend te zijn”, legt Mercedes uit. Ook kunstenaars onderling kunnen dit goed doen, maar door ook het ‘gewone’ publiek erbij te betrekken krijg je een breder beeld, buiten het ‘kunstwereldje’.

Deze periode heeft Lisa veel gewerkt met keramiek en breiwerken en de combinatie hiervan. “Door de dingen die ik recentelijk heb meegemaakt ging ik opzoek naar een soort ‘thuis’ in mijn kunst”, legt Lisa uit. Niet alleen het eindresultaat staat voor dat thuisgevoel, maar ook het proces dat Lisa door heeft gemaakt bij het maken van haar kunst. “Door het breien raak ik bijvoorbeeld een beetje in een ander wereldje.” Mooi zou Lisa het vinden als mensen hetzelfde gevoel krijgen van haar werk als waarnaar zij opzoek was, maar uiteindelijk blijft het belangrijker voor haar dat haar kunst prikkelt. Op welke manier precies, is dan niet het meest belangrijke. “Als ik een discussie op gang kan brengen, ben ik al meer dan tevreden”, glimlacht Lisa.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *