Dansen mag alleen in de buitenlucht

Dansen mag alleen in de buitenlucht

foto: Madelief Velings

Al een heel jaar lang heeft de culturele sector het zwaar, zo ook de danssector. Theaters en dansscholen zijn gesloten. Dit maakt dat Dansers en Danseressen alleen de mogelijkheid hebben om te trainen in de buitenlucht. Shows, jaarafsluitingen, wedstrijden en optredens worden afgelast.

Kim Tamse (18) studeert momenteel af aan de Utrechtse dansacademie. Naast haar studie is ze danseres, choreograaf en dansdocent. Omdat ze studente valt ze onder het “praktijk onderwijs” en mag ze zo nu en dan binnen trainen en repeteren. Afgelopen maanden heeft ze daarom voor het eerst weer in een theater gestaan maar alleen om te repeteren. Ze verteld hoe zij het afgelopen jaar ervaren heeft.

Kim is niet de enige die niet kan wachten om weer binnen te mogen dansen. Nienke (16) is amateur danseres en heeft jaren lang in selectie groep gedanst. Sinds kort is ze gestopt bij haar oude vereniging en kan ze niet wachten om bij een nieuwe vereniging aan de slag te gaan met nieuwe dansstijlen. “Ik heb vanaf mijn vierde bij een vereniging gedanst waar we jazz en modern dansten. Eind vorig jaar heb ik de keuze gemaakt om daar te stoppen en opzoek te gaan naar een vereniging met nieuwe, uitdagende stijlen. Door corona was dit lastig, maar uiteindelijk heb ik een vereniging gevonden waar dit kan. Ik ga Zumba en Burlesque lessen volgen bij een nieuwe sportschool “Four Performance” in Kamerik.” Helaas kan ze nog niet gelijk beginnen “Burlesque is een stijl waarbij je op hakken danst, dit is gevaarlijk om buiten te doen. Stel je voor dat je met je hak tussen een tegel blijft steken, dan kan je zo je enkel breken! We moeten voor die stijl dus echt wachten met trainen tot we weer naar binnen mogen. Ik hoop dat het snel weer mag, want ik kan niet wachten om eindelijk weer te dansen”

Vele dansverenigingen bieden wel speciale buitenlessen aan. Zo zijn er verenigingen die tenten buiten zetten of het parkeer terrein afbakenen om daar hun lessen te geven. “Studio Forza” in Bodegraven geeft hun lessen bijvoorbeeld voor hun dansstudio. Er zijn hekken neergezet om de “dansvloer” af te bakenen. Daarnaast staan er grote spiegels buiten. De lessen die gegeven worden zijn aangepast aan de locatie. Zo wordt er in plaats van floorwork (een dansstijl waarbij het uitvoeren van technieken op de grond centraal staat. Denk bijvoorbeeld aan rollen en slides.) hiphop aangeboden. Bij hiphop is het niet nodig om over de grond te rollen dit kan dus prima buiten uitgevoerd worden.

Ook voor uitvoeringen en dansshows wordt er naar alternatieven gezocht. Zo organiseert wedstrijdorganisator “Shall we dance” online wedstrijden. Verschillende dansverenigingen die mee willen doen kunnen filmpjes van hun dansen inzenden. De dansen worden in categorieën verdeeld op basis van leeftijd en moeilijkheidsgraad. Vervolgens worden de inzendingen beoordeeld door een jury en wordt er per categorie een wedstrijduitslag bekend gemaakt. Anne-Sophie Slot (17) doet samen met haar wedstrijdteam mee aan dit soort online wedstrijden. “Het is fijn dat we via deze weg bezig kunnen blijven maar het is natuurlijk wel heel erg anders dan een gewone wedstrijd. De spanning die je voelt als je op moet en de dans moet uitvoeren en daarna met je hele team in een sporthal zit te wachten op de prijsuitreiking mis je nu een beetje. Omdat het een filmpje is en je deze meerdere keren op kan nemen heb je de druk en spanning niet dat je in een keer moet presteren. Dit alles bij elkaar maakt dat als je een keer wint het niet echt helemaal voelt als winnen” Dansshows en uitvoeringen worden door verschillende verenigingen ook doormiddel van filmpjes vervangen. Zo kan een dansgroep alsnog hun dans aan de directe omgeving laten zien.

Als alles naar verwachting van de overheid loopt zal in het begin van deze zomer het weer mogelijk zijn om binnen te dansen. De Dansscholen zullen de deuren als eerst mogen openen voor kinderen. Voor mensen boven de leeftijd van achttien jaar zal het waarschijnlijk nog iets langer duren. Wanneer wedstrijden weer mogelijk zullen zijn en wanneer er weer optredens of wedstrijden met publiek gehouden mogen worden is nog onduidelijk. Ook lijkt het erop dat professionele dansers weer eerder aan de slag mogen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *