Ramadan in coronatijd

Ramadan in coronatijd

Nadia bereidt eten voor haar dochters om thuis de Iftar te vieren.

De heilige maand van de moslims, ook wel bekend als de Ramadan, is vorige week begonnen. Vanwege de coronacrisis kunnen moslims de maand die normaal gevuld is met familie, lekkernijen, gezamenlijk bidden en moskeebezoeken niet vieren zoals ze gewend zijn.

Ramadan is de negende maand in de islamitische jaarkalender. Deze maand geldt als heilige maand van inkeer waarbij tussen zonsopkomst en zonsondergang wordt gevast. Het vasten tijdens de Ramadan behoort tot één van de vijf zuilen uit de islam. Moslims eten, drinken en roken in de periode van het vasten niet. Ook mogen zij geen seks hebben en zijn liegen, schelden en vloeken extra kwalijk.

Na zonsondergang is het gebruikelijk dat moslims naar de moskee gaan om gezamenlijk te eten, de iftar, en te bidden. Dat ziet er dit jaar heel anders uit vanwege het coronavirus. Vanuit de rijksoverheid zijn er voor kerken, moskeeën, synagogen en andere gebedshuizen geen regels voor samenkomsten en is er geen maximaal aantal bezoekers. Wel is er regelmatig overleg tussen koepels van geloofsgemeenschappen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

De gemaakte afspraken worden vastgesteld in het Gezamenlijk Communiqué. Een belangrijk uitgangspunt van die afspraken is dat de bijeenkomsten zo klein mogelijk worden georganiseerd met maximaal dertig man, op anderhalve meter afstand. Daardoor worden moskeeën beperkt in de viering van de Ramadan en moeten moslims het op een andere manier vieren dan zij gewend zijn.

Nadia en haar twee dochters vieren de Ramadan dit jaar met zijn drieën. Ze missen daardoor de gezelligheid van de moskee heel erg. Toch probeert Nadia het gezellig te maken voor haar dochters en haarzelf door elke dag uitgebreid te koken. En juist doordat corona de viering van de Ramadan beperkt, vinden ze het extra belangrijk om goed mee te doen. ‘’Veel ondernemers zijn bijvoorbeeld in de problemen gekomen en armoede is in sommige werelddelen verergerd. Nu kunnen wij ook voelen hoe het is om geen eten of drinken te hebben en stil te staan bij de situatie waarin zij zich bevinden,’’ legt Meriam uit, een van de dochters van Nadia.

In de moskee waar Nadia haar gezin altijd naartoe gaat, de Daru Salaam Moskee, geeft Aisha les. Aisha is moeder van zeven kinderen en al meer dan tien jaar erg betrokken bij de moskee door lezingen en lessen aan kinderen te geven in het Nederlands en Arabisch. ‘’Kinderen met Arabische ouders groeien op met twee culturen. Ik probeer hen te informeren over beide, zodat ze goed mee kunnen komen in de samenleving en tegelijkertijd ook in overeenstemming zijn met de normen en waarden van hun familie,’’ legt Aisha uit.

Aisha is blij dat ze een groot gezin heeft, zodat ze toch veel mensen om zich heen heeft tijdens de Ramadan. Maar ondanks dat, mist ze de gezelligheid van de Moskee wel. Om de heilige maand samen met haar gezin door te komen, maakt Aisha van haar woonkamer een moskee. ‘’We hebben een groot gebedskleed en die leggen we dan op de vloer. Mijn man en mijn twee zoons staan vooraan en mijn dochters en ik daarachter,’’ vertelt Aisha. ‘’Zo lijkt het toch nog een beetje alsof we in de moskee zijn.’’

Over de auteur

Dunja Boers

''Je zou journalist moeten worden met al die vragen van je!'', werd en wordt mij nog steeds regelmatig om de oren geslingerd door familieleden op verjaardagen of collega's op de werkvloer. Als klein meisje was ik al (te) nieuwsgierig en met de jaren is die nieuwsgierigheid alleen maar gegroeid. Mijn interesses zijn mede daardoor ontzettend breed. Maar er is één ding wat mij altijd al het meest heeft geprikkeld: nieuws.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *