Kunstenaars bundelen kennis met ouderen

Kunstenaars bundelen kennis met ouderen

Het dienstmeisje, geschilderd door Jochina van Kruistum

Sinds de corona pandemie wordt het sterk afgeraden om bij je opa of oma op bezoek te gaan. Dit moet ervoor zorgen dat de gezondheid van oudere mensen niet in het geding komt. Corona is sinds maart 2020 in Nederland en sommige ouderen hebben al ruim een jaar weinig tot geen mensen kunnen ontmoeten.

Volgens cijfers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zijn veel ouderen die een lichamelijke beperking hebben eenzaam. Dit aantal is tijdens de corona pandemie gestegen. Ruim een kwart geeft aan dat ze meer eenzaamheid voelen dan voor de corona-crisis. Ouderen met een lichamelijke beperking participeren door de crisis minder in de samenleving.

Volgens Zorgvoorbeter is er steeds meer bewijs dat kunst en cultuur kan bijdragen aan zingeving, zelfvertrouwen en het welbevinden van ouderen. Door heel Nederland zijn er in de afgelopen periode initiatieven geweest om eenzaamheid onder ouderen aan te pakken. Ook bij Quarijn, een stichting die senioren een breed pakket van wonen, welzijn en zorg aanbiedt, werd een initiatief opgezet werd een initiatief opgezet. Zes kunstenaars, welke na een selectie procedure zijn uitgekozen, werden gekoppeld aan ouderen om van hen verhalen te horen over hun beroep van vroeger. Van deze beroepen zijn kunstwerken gemaakt. Deze kunstwerken zullen binnenkort samen een reizende tentoonstelling vormen die langs verschillende wooncentra zal gaan.

De 87-jarige Mevrouw Heikamp mocht vertellen over haar verleden als dienstmeisje. ‘’Ik vond het geweldig om mee te werken en voelde mij echt op mijn gemak’’, aldus mevrouw Heikamp. Zij deed haar verhaal bij kunstenares Jochina van Kruistum die het vroegere beroep van Mevrouw Heikamp op het schildersdoek vastlegde. Ook Jochina was zeer enthiousast en is trots op het eindresultaat. ‘’Binnen drie weken is er toch iets moois ontstaan, waar we echt trots op zijn’’.

Music by: Bensound

Meer kunst van Jochina zien: https://www.jochina.nl/

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *