De kunst van het spreken

De kunst van het spreken

Jason in zijn sprekersbeurt. Foto: Eva Metselaar

DEVENTER – De debatwereld is relatief onbekend. Als je er niet in zit denk je vast dat het voor stuudjes is. Dat is niet zo! Rob Honig van de DebatUnie legt uit waarom debat in het onderwijs belangrijk is en Jason de Weerd deelt zijn ervaring in debat.

“Debat is zeker een ambacht,” begint Rob Honig, oprichter van de DebatUnie. “Hoe een debater van enorm veel informatie een verhaal kan maken, dat behapbaar en overtuigend is, dat is een ambacht.”

Het NK Debatteren voor Scholieren is het grootste parlementaire debattoernooi van Nederland. Al meer dan twintig jaar debatteren scholen tegen elkaar in deze competitie. Jason de Weerd (20) zit in het wedstrijdteam van zijn school. (School is bekend bij de redactie. Red.)

De DebatUnie organiseert meerdere toernooien voor scholen om debat meer in het onderwijs te introduceren. Zij hebben in meerdere landen samenwerkingen met organisaties met hetzelfde doel. Het Nederlands Debat Instituut richt zich meer op de oudere generatie. Zij leren mensen om beter te spreken en om beter het gesprek met elkaar aan te gaan.

“Door debat kan ik mij beter verplaatsen in andere mensen. Ook al ben ik het niet eens met iemands mening, ik kan hem of haar wel begrijpen.” Antwoord Jason op de vraag wat hij heeft geleerd van debat. “Een debater leert om kritisch te zijn,” zegt Rob Honig. “Wij richten ons met de DebatUnie op jongeren omdat het goed is om vanaf jongere leeftijd te leren om kritisch te zijn. Op het nieuws, de wereld, alles om een jong persoon heen.”

Debatteren hoort bij een democratie. Deze sport bereidt debaters voor op de wereld. Zij kunnen makkelijker en vaak ook beter hun mening verwoorden en uitleggen. Zij kunnen kritisch kijken naar een probleem. In een debat moeten beide partijen, voor en tegen, de derde partij, de jury, overtuigen van hun standpunt. Dit kunnen debaters ook meenemen in hun dagelijks leven.

Over de auteur

Eva Metselaar

17 jaar oud. Ik ben nieuwsgierig en sta open voor alle kansen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *