Kunst in Artihove

Kunst in Artihove

Kunstenares Corry Ammerlaan-van Niekerk en oud-directeur Aad van Dijk

Uit onderzoek van het Ministerie OCW uit 2017 blijkt dat er in Nederland elk jaar 1.4 tot 1.5 miljoen mensen een galerie bezoeken. Dit jaar is dit getal natuurlijk veel lager. Vanwege de coronacrisis zijn veel galeries gesloten. De showroom van kunstatelier Artihove is wel open op afspraak. Oud-directeur Aad van Dijk: “Het bezoekersaantal is niet hoog, de afspraken zijn een enorme remming.”

Artihove is een bedrijf waar verschillende soorten van beeldende kunst een plek krijgen. Hoofdkunstenares en artistiek directeur Corry Ammerlaan-van Niekerk heeft jarenlang samengewerkt met Aad van Dijk. Inmiddels is zijn zoon, Jelle van Dijk, hem opgevolgd als algemeen directeur. In dienst zijn vier ontwerpende kunstenaars met allemaal een eigen stijl. Bij het maken van de beelden worden verschillende materialen gebruikt, zoals brons en art legering. Aad van Dijk, oud-directeur van Artihove: “We onderzoeken steeds meer nieuwe materialen. Net zoals de wijze van gieten en hoe de patina’s, de kleuren, worden aangebracht.”

De beelden worden gemaakt aan de hand van een aantal stappen. “Na het verdiepen ga ik over de ideeën nadenken. Het is een energiek proces,” aldus Corry Ammerlaan-van Niekerk. Eerst wordt er een schets gemaakt. Daarna vormt de kunstenaar met ijzerdraad het geraamte van het beeld. Hierna wordt er was omheen geboetseerd. Nadat al deze stappen zijn genomen, kan er een mal gemaakt worden. Van gips en gravel wordt deze om het wassenbeeld gemaakt. In de mal wordt uiteindelijk vloeibare messing gegoten. Hierna wordt het beeld afgewerkt, uitgesneden en gepolijst.

Op 26 mei staat de opening van musea weer op de planning. Een stap waar de kunstsector hard aan toe is. Ook in Artihove is de coronacrisis te merken. Het aantal bezoekers is enorm gedaald. Wel blijven de opdrachten binnenkomen. “Een van de positieve punten is dat de website super goed gaat,” vertelt oud-directeur Aad van Dijk. Corry Ammerlaan-van Niekerk merkt het vooral in de manier hoe mensen tegen kunst aan kijken: “Ik merk wel in deze tijd dat de gedachtegangen van mensen snel veranderen.”

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *