Hulp voor kunst en cultuur

Hulp voor kunst en cultuur

De grachten van Utrecht | Foto: Kilian Konincks

Utrecht – De kunst- en cultuursector is door de coronacrisis hard getroffen. Musea zijn dicht, theaters gesloten en studenten van de kunstacademie volgen hun lessen thuis. Met andere woorden: de sector ligt op z’n gat. De gemeente Utrecht heeft extra geld vrijgemaakt om de opbouw van de kunst- en cultuursector na de coronacrisis te bevorderen.

Subsidie

7,5 miljoen euro aan extra financiële hulp. Dat is wat de gemeente Utrecht aan subsidie beschikbaar stelt voor de culturele instellingen in de gemeente. Het is vooral gericht op herstel, innovatie en noodsteun. Als de coronacrisis is afgelopen en de cultuursector weer open kan. Vanaf 12 april kunnen makers deze subsidie aanvragen via het subsidieloket van de gemeente.

Talentontwikkeling

Een deel van deze 7,5 miljoen euro wordt ingezet voor een talentontwikkelingsproject voor pas afgestudeerden van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, HKU en het MBO Creative College. Dit om te voorkomen dat de pas afgestudeerden in de knoop zullen komen aangezien ze door de coronacrisis niet gelijk aan de slag kunnen. Ze hebben door de pandemie geen of weinig praktijkervaring op kunnen doen. Het geld wordt gebruikt om projecten te starten en te presenteren.

Versoepelingen

Op dinsdag 20 april maakte Mark Rutte en Hugo de Jonge bekend dat er versoepelingen plaats gaan vinden vanaf 28 april. Zo zal de avondklok opgeheven worden en kunnen de terrassen weer open onder strikte voorwaarden. Ook mogen winkels en markten weer open, maar met een maximaal aantal bezoekers. Ook voor het onderwijs zijn er versoepelingen. Het hoger onderwijs mag weer voor 1 dag per week fysiek les gaan geven. Voor de kunst- en cultuursector zijn er echter geen versoepelingen. De musea blijven nog dicht en ook theaters mogen nog geen publiek ontvangen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *