Een huis gemaakt van levende bomen

Een huis gemaakt van levende bomen

Bob Radstake in zijn tuin in Dalfsen

Huizen bouwen met muren van bomen. Bob Radstake is al een eind op weg, maar zijn grote droom is om een dorp te bouwen. Een levend dorp, zoals hij deze techniek zelf noemt.

Voor Bob Radstake kan beginnen met bouwen moet er eerst nog een stuk grond beschikbaar zijn, “van ongeveer vijf hectare”, vertelt Bob Radstake. Het levende dorp zal ook zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn. Dat betekent dat het eten zelf wordt verbouwt en de stroom zelf opgewekt wordt. Alleen telefoons zelf maken en netwerken daarvoor aanleggen zal volgens Bob Radstake niet lukken, “dat wordt echt te ingewikkeld.”

De huizen in het dorp worden gemaakt door middel van ‘levend bouwen’, zoals Bob Radstake dat noemt. Bij levend bouwen wordt een techniek gebruikt waarbij bomen worden gevlochten en zich uiteindelijk met elkaar versmelten. “Na ongeveer tien tot vijftien jaar kan deze muur van bomen dan het hele huis dragen”, aldus Bob Radstake.

Dat Bob Radstake vooral een groot land nodig heeft om zijn droom te realiseren, blijkt uit een artikel van ‘Het kan wel’. Hier wordt per categorie uitgelegd hoeveel grond er voor nodig is. Zo is voor het verbouwen van groente en fruit ongeveer vijfendertig vierkante meter grond nodig. Voor aardappelen en peulvruchten is dat iets meer, namelijk tweehonderdvijftig vierkante meter. Hoewel in deze tijd vegetarisch eten bijna vanzelfsprekend wordt, zal voor de liefhebber wel driehonderdvijftig vierkante meter grond nodig zijn om dat te produceren.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *