Entirely: de nieuwe single van Jasmijne

Entirely: de nieuwe single van Jasmijne

Jasmijne tijdens haar optreden in de Even voor Zeven studio.

Toen Jasmijn van Andel op haar zestiende haar eerste ukelele kocht, wist ze het zeker: muziek is haar ding. Nu, vier jaar later, is ze bezig met haar eerste EP onder haar artiestennaam Jasmijne. Een aantal weken geleden bracht ze haar tweede nummer uit, genaamd: Entirely. 
Maar je brengt als beginnend artiest niet van de één op de andere dag muziek uit. Jasmijne kwam er als snel achter dat hier een heel proces achter zit. “Er kwam meer bij kijken dan ik in eerste instantie dacht”, vertelt Jasmijne lachend. “Er moest van alles aangevraagd worden en daar ging ook weer heel veel tijd overheen.” Zo kwam het dus dat Jasmijne ook niet veel nummers tegelijk uitbracht. “Mijn eerste nummer had te maken met de coronacrisis en moest dus gelijk uitgegeven worden, omdat het anders misschien niet meer relevant zou zijn. Over dit nieuwe nummer, Entirely, konden we wel weer iets langer doen. Ik heb het twee jaar geleden al geschreven en het voelt heel goed om het nu eindelijk uit te brengen.” De singer-songwriter heeft al een heleboel andere singles opgenomen die komend jaar één voor één uit worden gebracht.
Muziek uitbrengen
Je kan als artiest je muziek op verschillende platformen uitbrengen, zoals Spotify, Deezer en Apple Music. Als je, zoals Jasmijne, (nog) niet bij een platenlabel zit, is het alleen mogelijk muziek online te zetten door je bij een distributeur of aggregator aan te sluiten. Die aggregators of distributeurs verschillen heel erg in dienstverlening en in prijs. Daarom is het vaak belangrijk om van te voren goed na te denken over de services die je wil gebruiken en die je nodig hebt om jouw nummer groot te maken, aldus Startmoovin.
Nadat je een distributeur hebt gekozen, krijg je een blauw vinkje en wordt je geverifieerd. Dit vinkje krijg je automatisch, omdat je muziek direct door jou wordt geleverd aan de distributeur.
Nu kan je je muziek online plaatsen. Hierbij komen wel eisen kijken. Zo moet de muziek van hoge kwaliteit zijn, moet je het ‘artwork’ dat bij je single hoort meesturen en moet het door een professional afgemixt worden.
Optredens
Verder is het belangrijk om je muziek te promoten. Jasmijne merkt dat ze daar nog een beetje aan moet wennen. “Ik vind het nog moeilijk om mezelf echt te promoten”, vertelt ze. “Nu helpt het vooral dat mijn familie en vrienden aan iedereen laat weten dat ik hiermee bezig ben.” Zodra Jasmijne weer op kan treden, hoopt ze ook iets meer naamsbekendheid te krijgen. “Afgelopen jaar had ik veel optredens en leuke evenementen gepland, maar door de coronacrisis konden die natuurlijk niet doorgaan.”
Jasmijne heeft wel een aantal online optredens gedaan en is verder heel actief op haar Instagram-account.
Vanwege de coronacrisis zijn er bepaalde richtlijnen afgesproken op het gebied van optreden en cultuur. Podia, theaters en andere plekken om bijvoorbeeld zang uit te oefenen, zijn gesloten. Artiesten kunnen hierdoor natuurlijk niet optreden. Er mag wel gerepeteerd worden, maar dan moet er ten alle tijden rekening gehouden worden met de anderhalve meter afstand. Daarbij mag er thuis maar één gast komen om te repeteren, in de buitenlucht mag dit met meer maar dan mag er geen publiek aanwezig zijn. De rijksoverheid raadt aan om online concerten te doen en bijvoorbeeld te livestreamen.
Jasmijne haalt voor haar nummers veel inspiratie uit persoonlijke ervaringen. Haar eigen leven komt dus vaak aan bod in haar muziek. “Vaak schrijf ik nummers als het goed of juist iets slechter met me gaat. Muziek is daardoor ook een soort uitlaatklep”, legt Jasmijne uit in een eerder interview. Het proces van het schrijven van een nummer verschilt dus ook per keer: “Meestal bedenk ik van te voren niet wat ik ga schrijven. Soms begin ik met de muziek en soms met een mooie zin of met een gedachte. Zo is het elke keer weer anders.”
Haar muziekstijl omschrijven vindt Jasmijne nog lastig. “Ik heb denk ik nog niet echt een bepaalde stijl waar ik binnen val”, geeft ze aan. “Ik heb weleens gehoord dat mijn muziek een beetje zou lijken op de muziek van Dodie, een Engelse zangeres, maar ik denk dat iedereen er weer op een andere manier naar luistert.”
Jasmijne is op Spotify te vinden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *