Kunstroute De Wijk In verbindt mensen in Utrecht

Kunstroute De Wijk In verbindt mensen in Utrecht

Al sinds begin november 2020 zijn de theaters en musea gesloten door de maatregelen van de tweede lockdown. We zijn nu ruim een halfjaar verder en er zijn op gebied van kunst en cultuur nog geen versoepelingen. De ZIMIHC theaters, dé plek voor amateurkunst in Utrecht, ziet hoe de kunst onder deze maatregelen lijdt en bedacht hier iets op. In de wijken Zuilen, Wittevrouwen en Overvecht kunnen buurtbewoners via een route door de buurt kunst bewonderen. Utrechtse makers stellen hun werk ten toon op verschillende locaties die fungeren als etalage.  

ZIMIHC is een stichting die plek biedt aan amateurkunstenaars in Utrecht, zodat mensen kunnen repeteren en optreden. De stichting in onderhand uitgebreid met drie theaters en voorzien al jarenlang amateurkunstenaars in hun behoefte naar ruimte. “Wij bieden iedereen die kunst maakt de kans om zich te ontwikkelen en zijn of haar talent tot bloei te laten komen,” laat ZIMIHC weten op haar website. Nu de theaters dicht zijn, kunnen de theaters hun ruimtes niet meer aanbieden en dat valt veel kunstenaars zwaar, merkt Pete Barnes op. Hij is locatie-coördinator van ZIMIHC Wittevrouwen. Pete merkt dat er onder de kunstenaars heel erg de behoefte leeft om iets te kunnen ondernemen. Daarom organiseerde hij samen met zijn collega’s ‘Kunstroute De Wijk In. “Middels dit initiatief kunnen we kunst weer onder de aandacht brengen en geven we kunstenaars de kans om weer iets te kunnen doen,” aldus Pete.

Via hun website kunnen mensen een route downloaden en die bewandelen. Volgens hen tovert de kunstroute het alledaagse ommetje om tot een bijzondere belevenis. In Wittevrouwen zijn er achttien locaties op de route. Het zijn exposities in de wijk van allerlei beeldende kunstenaars uit Utrecht. Van kleine schilderijtjes tot grote installaties, er is van alles te bewonderen. Het enthousiasme in de buurt was groot. Niet alleen kunstenaars met aangeleverd werk deden mee, maar sommige bewoners maakte zelf ook wat en hingen dit op in hun raam. Daarnaast stelde verschillende winkels en restaurants hun zaak beschikbaar als expositieruimte. Ook een atelier van mensen met een beperking namen deel aan de expositie. “Kunst is voor iedereen,” zegt Pete. Hij vindt het mooi om te zien dat iedereen mee wil doen. “Het verbindt de wijk. Het brengt mensen met elkaar in contact. Dat onderscheidt ons ook van andere organisaties. Het gaat er bij ons niet alleen om hoe goed je bent, maar ook het enthousiasme speelt een grote rol. Wij willen mensen vooral stimuleren en ruimte bieden om hun creativiteit te kunnen uiten.”

Op 19 maart werd de kunstroute in Wittevrouwen geopend, maar ook na de start van dit initiatief waren en mensen die nog deel wilden nemen aan het exposeren. De eerste drie dagen waren er gemiddeld zestig mensen die deelnamen aan Kunstroute De Wijk In. Uiteindelijk hebben meer dan vijftienhonderd mensen de route gelopen tot nu toe. Pete laat dan ook weten dat er plannen zijn voor een nieuwe kunstroute.

De route in Wittevrouwen is nog tot 17 mei te bewandelen. Die van Zuilen loopt echter 30 april al af. Maar de nieuwste route in Overvecht is vanaf 23 april tot 7 juni geopend. Men hoeft hier overigens niks voor te betalen. Het is van de buurt, voor de buurt. Pete en de andere initiatiefnemers van ZIMIHC hopen vooral dat zij op de manier kunst meer onder de aandacht kunnen brengen en zijn erg blij dat dat tot nu toe goed lukt. Pete vertelt in de video meer over zijn ervaring en licht ook toe wat zij de komende tijd nog meer in petto hebben voor de buurten van Utrecht.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *