Femke met sociale angststoornis nog altijd thuis: “Ik wil zo graag weer naar school”

Femke met sociale angststoornis nog altijd thuis: “Ik wil zo graag weer naar school”

Femke den Hartog chat met haar nieuwe online vrienden op haar zolderkamer. Foto: Jasmijn Berkers

‘Gewoon’ lekker naar school kunnen. Iets wat voor veel studenten in deze tijd niet kan. Femke den Hartog (21) loopt hier extra hard tegenaan: voor haar is het belangrijk om te oefenen met socializen om zo van haar sociale angststoornis af te komen. “Ik moet oefenen in het echt, via een schermpje is niet hetzelfde.”

“Het klinkt misschien heel tegenstrijdig,” grinnikt Femke nadat ze vertelt een sociale angststoornis te hebben, “maar ik wil écht graag weer gewoon naar school kunnen.” Voor haar therapie is het belangrijk om ‘in het echt’ te kunnen oefenen. “Het beste zijn dan natuurlijke sociale situaties, zoals werk of dus op school”, legt de student uit, “Alleen kan ik op dit moment door mijn drukke studie niet werken en naar school gaan zit er ook niet echt in.”

Femke is niet de enige van haar leeftijdsgenootjes die weinig onder de mensen komt. Volgens het RIVM voelt de 80,6 procent van 16 tot 24-jarigen zich in meerdere of mindere mate eenzaam, blijkt uit een meting die plaatsvond op 24 tot 28 maart 2021. Geen enkele andere leeftijdsgroep scoorde zo hoog.

“Veel mensen denken dat door de recente versoepelingen alle studenten weer opeens naar school kunnen. Helaas is dat niet zo”, vertelt de 21-jarige student. “In theorie mag ik nu één dag per week naar school, maar vanuit de universiteit wordt daar niet op die manier gebruik van gemaakt. Ik zit tot zover nog gewoon thuis. Pas over een paar weken mag ik volgens mij een keer voor een werkgroep naar school,” licht Femke toe, “maar heel veel heb ik aan één keer helaas niet.”

Toch houdt Femke hoop voor het volgende schooljaar. “Met een beetje geluk is iedereen dan voor het grootste deel gevaccineerd en kunnen we weer gewoon naar school toe”, zegt Femke met een lach. “Natuurlijk gaat dat voor mij ook niet altijd makkelijk zijn, maar ik ben gemotiveerd om mezelf uit te dagen en verder te verbeteren.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *