Steeds meer studenten kopen vintage

Steeds meer studenten kopen vintage

Rik voor zijn kledingkast | Anouk Sluijs

Een nieuw shirt, broek of jurkje kun je volgens klimaatdeskundigen beter niet te vaak kopen. De kledingindustrie is namelijk één van de grootste vervuilers die er is. Veel jongeren doen het dan ook anders: ze gaan vintage shoppen.  

 Een keer per jaar houdt Rik Mobach (19) een grote schoonmaak in zijn kledingkast. Hij doet dan alles weg wat hij niet meer draagt. Deze sessie eindigt dan ook met een stapel kleding. Van sommige items maakt hij nieuwe kledingstukken, andere items gaan in de kledingcontainer. “Dan kan ik er andere mensen blij mee maken.” 

 Net als Rik houden de meeste Nederlanders van opruimen, gemiddeld gooien we per jaar zo’n 40 kledingstukken weg. Van kopen daarentegen houden we wel veel, we schaffen namelijk per jaar gemiddeld zo’n 46 nieuwe items aan, zo meldt FashionUnited. Uit onderzoek van het Centraal Bureau van de Statistieken, naar de bestedingen per huishouden, blijkt dat we hier dan ook aardig wat aan besteden. Bij studenten ligt dit bedrag namelijk rond de 1700 euro per jaar. Interessant om te zien hoeveel geld we uitgeven aan producten waar onze aarde kapot aan gaat, toch?  

Terug naar de kledingcontainers: gemiddeld beland er per jaar zo’n 2 miljoen ton aan kleding in kledingcontainers. Dat staat gelijk aan een lading van ongeveer 167 olietankers van het grootste formaat. Volgens de Global Fashion Agenda wordt van deze hoeveelheid slechts 20 tot 25 procent gescheiden ingezameld, wat betekent dat de overige 75 tot 80 procent wordt verbrand of op de afvalberg beland. 

 De fast fashion industrie is hier mede verantwoordelijk voor. Het woord zegt het al: fast fashion betekent letterlijk snelle mode. Mensen vinden de items voor even leuk en dan gooien ze de kledingstukken weg. Door vintage te shoppen laat je een minder grote ecologische voetafdruk achter dan als je fast fashion shopt en het is goed voor je portemonnee. Maar hoe vind je nou de echte pareltjes? Dat en meer vertelt Rik ons.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *