BKR-registratie brengt studenten verder van huis: “Er zijn al amper woningen beschikbaar”

BKR-registratie brengt studenten verder van huis: “Er zijn al amper woningen beschikbaar”

"Een BKR-registratie van studieschulden brengt studenten nog verder van de koop van een starterswoning", zegt ISO-voorzitter Dahran Çoban I Foto: Pepijn van Wezenberg

Studieschulden moeten worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie, adviseerde de Autoriteit Financiële Markten vorige maand aan het kabinet. Zo zou moeten worden voorkomen dat huishoudens een te hoge hypotheek krijgen die niet kan worden afgelost. “Ze breken een belofte”, zegt de 24-jarige Thomas die zijn kamer moet verlaten als hij zijn studie heeft afgerond. “Bij de invoering van het leenstelsel is afgesproken dat mijn studieschuld niet meetelt. Hoe kom ik straks nog aan een huis?”

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) doet de oproep in haar jaarlijkse wetgevingsbrief, waarin de toezichthouder aangeeft welke financiële wetgeving zou moeten worden aangepast. De AFM wijst erop dat het voor hypotheekverstrekkers lastig is om inzicht te krijgen in iemands studieschuld, omdat 15 procent van de starters de schuld niet opgeeft bij het aanvragen van een lening. Hierdoor krijgen ze een te hoge hypotheek, waardoor ze in de financiële problemen komen.

“De AFM wil mensen tegen zichzelf beschermen”, legt economieverslaggever Charlotte Waaijers uit op NPO Radio 1. “Wettelijk zijn hypotheekverstrekkers verplicht om alle lopende rekeningen en schulden mee te wegen om te bepalen hoeveel geld ze mogen uitlenen. Maar dit gebeurt niet altijd, omdat mensen hun schulden liever verbloemen. Ze willen er alles uit halen om een hogere hypotheek te krijgen, maar kunnen deze uiteindelijk soms dus niet afbetalen.”

Wordt een belofte verbroken?
Bij de invoering van het leenstelsel in 2015 is studenten beloofd om de studieschuld niet te laten vastleggen bij het BKR, omdat de studieschuld pas zou moeten worden afgelost wanneer iemand genoeg verdient. De schuld alsnog registreren maakt Thomas daarom boos. De 24-jarige masterstudent moet zijn kamer uit wanneer hij zijn studie heeft afgerond, maar is met de nieuwe plannen letterlijk verder van huis.

“Dit is een behoorlijke middelvinger naar de mensen die je hebt beloofd om het niet te doen”, legt hij uit. “Er zijn al amper woningen beschikbaar en een lagere hypotheek maakt het vooruitzicht op een nieuwe woning alleen maar onhaalbaarder. Als freelancer zonder partner begin ik er inmiddels serieus rekening mee te houden dat ik nooit een huis ga kunnen kopen. Dat de overheid dan iets niet helemaal goed heeft gedaan, lijkme duidelijk.”

“Gaan we dus niet doen”
Dahran Çoban, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) sluit zich aan bij de woorden van Thomas. “Een BKR-registratie van studieschulden brengt studenten nog verder van de koop van een starterswoning”, schetst de voorzitter die zich hard maakt voor de belangen van studenten. “De woningmarkt staat al op zijn kop en het leenstelsel maakt het voor studenten alleen maar lastiger. Ze worden afgerekend op iets waar ze geen invloed op hebben.”

Demissionair onderwijsminister Ingrid van Engelshoven heeft in een reactie via Twitter laten weten niets te zien in het advies van de AFM, waardoor studenten, waaronder Thomas, voorlopig nog even rustig kunnen ademhalen. “Het kabinet vindt het belangrijk dat lenen voor elke student toegankelijk blijft, zodat iedereen kan blijven studerenEen BKR-registratie van de studieschuld kan een afschrikwekkende werking hebben, gaan we dus niet doen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *