Taboe onder jongeren op praten over veilige seks

Taboe onder jongeren op praten over veilige seks

Heb jij altijd seks met een condoom? Veilige seks is een belangrijk onderwerp voor jongeren, maar veel jongeren vinden het lastig om daarover te praten. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Seks onder je 25e’ van Rutgers, kenniscentrum voor seksualiteit.  

Onveilige seks en seksueel geweld zijn wereldwijd twee snel stijgende gezondheidsrisicos voor jongerenInmiddels is voor meisjes onveilige seks zelfs het nummer één risico voor een gezond leven. Doordat veel jongeren de risico’s van seks niet kennen of bespreken, blijft anticonceptie achterwege en nemen ongeplande zwangerschappen, seksueel geweldsincidenten en ziektes als hiv snel toe. 

Stichting Dance4Life zet zich in om de taboe rondom seks te doorbreken, zodat het voor jongeren normaal wordt om erover te praten. ‘’Seks hoort bij het dagelijks leven. Wij willen de negatieve sfeer die nu nog heerst rondom het onderwerp wegnemen, zodat er zowel over de moeilijke als leuke dingen gesproken kan worden die bij seks horen,’’ vertelt Lisanne Mom, communicatiemanager bij Dance4Life.  

Naar aanleiding van het onderzoek ‘Seks onder je 25e van Rutgers zijn Dance4life, Rutgers en erotiekgigant EasyToys een samenwerking gestart om de taboe rondom seks te doorbreken. Bij dat onderzoek zijn jongeren onder de 25 jaar geïnterviewd. Uit die interviews is gebleken dat het de laatste jaren voor jongeren moeilijker is geworden om met ouders of vrienden over seksualiteit te praten.  

Mom is geschrokken van de onderzoeksresultaten: ‘’Het is echt shocking dat zo veel jongeren het moeilijk vinden om erover te praten hier in Nederland.  Je zou denken dat het een goed besproken onderwerp is in zo’n vrij land waar veel kan en mag. Maar de cijfers tonen toch anders.’’ 

De communicatiemanager denkt dat het gevaarlijk kan zijn om seks een spannend onderwerp te laten zijn voor jongeren. Jongeren hebben daarom een negatief gevoel wanneer zij praten over seks. Wanneer zij dat in hun puberteit ontwikkelen, nemen ze dat mee in de rest van hun leven.  

Dance4Life, EasyToys en Rutgers kregen bij hun samenwerking twintigduizend condooms gedoneerd om beschikbaar te stellen aan jongeren. ‘’Het is een hele bijzondere donatie waarmee wij echt met iets tastbaars het gesprek kunnen beginnen met jongeren,’’ vertelt Mom.  

Over de auteur

Dunja Boers

''Je zou journalist moeten worden met al die vragen van je!'', werd en wordt mij nog steeds regelmatig om de oren geslingerd door familieleden op verjaardagen of collega's op de werkvloer. Als klein meisje was ik al (te) nieuwsgierig en met de jaren is die nieuwsgierigheid alleen maar gegroeid. Mijn interesses zijn mede daardoor ontzettend breed. Maar er is één ding wat mij altijd al het meest heeft geprikkeld: nieuws.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *