Jonge democraten organiseren actie voor drugslegalisatie

Jonge democraten organiseren actie voor drugslegalisatie

De Jonge Democraten tijdens hun actie in Utrecht Beeld: Nyna Kramer

Jonge democraten organiseren actie voor drugslegalisatie

UTRECHT – Midden in Utrecht staat een tafel met daarop pilletjes. Je zou bijna denken dat het drugs zijn maar niks is minder waar. De Jonge Democraten organiseerden een actie om aandacht te vragen voor de legalisering van drugs. Middenin Utrecht op het plein voor de Winkel van Sinkel staat een standje met posters waar de organisatie ‘xtc’ uitdeelt. Zij zijn niet de eerste die opkomen voor de legalisatie in Nederland. In januari kwam D66 al met een manifest.

In Nederland geldt de opiumwet aan de hand van twee lijsten. XTC staat op lijst 1 en wordt dus beschouwd als harddrugs. Dit betekent dat de import, verkoop, export en het bij je hebben van XTC verboden is. Het gebruiken van XTC is niet verboden. Politie en Openbaar Ministerie pakken productie en de handel streng aan. Voor middelen op lijst 1 van de Opiumwet gelden zwaardere straffen dan middelen op lijst 2. De vervolging is vooral gericht op de productie en handel van drugs. De kleine hoeveelheden voor eigen gebruik worden minder streng opgespoord.

De legalisatie van XTC is al jaren een besproken onderwerp in de politiek. D66 startte het ‘Utrechts drugsmanifest’https://utrecht.d66.nl/content/uploads/sites/3/2021/01/Utrechts-Drugsmanifest-D66-Utrecht-1.pdf  in januari 2021.  Het manifest werd samengesteld met Jellinek en drugsonderzoeker Ton Nabben. (hyperlink: http://wetten.overheid.nl/BWBR0001941/2020-11-17) . een van de initiatiefnemers is D66- Tweede Kamerlid Vera Bergkamp. “Op dit moment is het gebruik niet strafbaar, maar de verkoop en het maken van de drugs wel”, zei ze in het Nos radio 1 journaal.

Hierin pleiten zij voor een meer open samenleving wat betreft drugs. In tien voorstellen beschrijven zij hoe zij hiervoor willen zorgen. Het eerste punt is een lokaal xtc-experiment. Hiermee kan de productie en verkoop van XTC gereguleerd worden. Daarnaast willen zij de testmogelijkheden uitbreiden. Dit geldt ook voor festivals en grote feesten.

Volgens D66 heeft de landelijke politiek de sleutel tot verandering in handen. Hierop willen zij niet wachten. Alle kleine verbeteringen in het drugsbeleid de afgelopen jaren zijn voortgekomen uit experimenten en het opzoeken van de grenzen van wat wettelijk mag. Zij begrijpen dat dit spannend is en risico’s met zich meebrengt maar de zaken laten zoals ze nu zijn is geen optie (Has Bakker & Maarten Koning).

De plannen vallen natuurlijk niet bij alle coalitiepartijen even goed. Kamerlid Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie zei in het NOS-radio 1 journaal: “Nederland is de drugsscuur van de wereld. Tachtig procent van wat hier gemaakt wordt aan drugs is bestemd voor het buitenland. Ook als je dit zou legaliseren blijft dit zo. Criminaliteit rondom drugs moeten we niet belonen maar echt hard bestraffen.”

De Jonge democraten zijn de jongerentak van D66 en ook zij houden zich bezig met dit onderwerp. De reden dat zij het zo belangrijk vinden om hiermee bezig te zijn is de onveiligheid die het nu met zich meebrengt. “Juist doordat XTC en alles er omheen zo illegaal is ontstaan er gevaarlijke situaties. Met dealers, omdat zij op schimmige plekken hun ‘werk’ uit moeten oefenen en daarnaast met gebruikers omdat de kans op vervuilde pillen toeneemt door de illegale praktijken”, zegt Nyna Visser.

Met de actie wilde de organisatie vooral aandacht trekken. Hiermee hopen ze dat het onderwerp opnieuw besproken gaat worden in de kamer. “Hoe meer aandacht er is, hoe sneller het waarschijnlijk gaat met de legalisering van XTC”, zegt Nyna Visser. Voor Nyna zit haar tijd als voorzitter er alweer bijna op. Hierom heeft zij geen tijd om nog meer acties zoals deze te organiseren. Wel hoopt ze dat ze iets heeft aangewakkerd waar het volgende bestuur mee aan de slag kan gaan. Ze verwacht dit ook omdat het een onderwerp is waar de Jonge Democraten zich altijd hard voor willen maken.

Over de auteur

Ilse Lavell

Mijn naam is Ilse Lavell, 20 jaar en geboren in Groningen. Sinds september 2019 studeer ik journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *