De nieuwe generatie feministen

De nieuwe generatie feministen

Annemieke van Straalen Foto: Instagram @even_voor_zeven

We hebben er al drie gehad, maar blijkbaar is dat nog niet genoeg. De vierde feministische golf wordt steeds meer opgemerkt. De nieuwe generatie feministen gebruiken het internet en de sociale media’s om hun standpunt duidelijk te maken.

Zo ook het platform Feminer (@feminernl op Instagram). Annemieke van Straalen is board member en verzorgt de marketing en communicatie bij Feminer. Zij zat bij ons aan tafel tijdens onze eerste talkshow.  Annemieke is onderdeel van de nieuwe generatie feministen. Via het platform Feminer strijdt zij, samen met meerdere jonge vrouwen, voor het eind van de genderongelijkheid in Nederland.

Zie hier het fragment:

De nieuwe generatie feministen gebruikt sociale media als platform voor online activisme laar ook Rosa, een kenniscentrum voor gender en feminisme, weten. Waar eerder ideeën werden verspreid via pamfletten of van mond tot mond, is het internet een goed middel om vandaag de dag jonge vrouwen en mannen te bereiken. De informele sfeer op de sociale media platformen zorgt ervoor dat jonge feministen leren dat het persoonlijke politiek is. ‘Het persoonlijke is politiek’ was een feministische strijdkreet in de jaren zestig en zeventig laat greenlane.com, een geschiedenis website, weten.

Geschiedenis herhaalt zichzelf. Het feminisme anno nu staat voor verschillende standpunten: feministen strijden tegen seksisme, voor bodypositivity en gelijke rechten op de werkvloer. Zo schrijft Feminer. Het begin van de vierde golf wordt aangeduid in 2012 toen er demonstraties ontstonden in India voor een verkrachte en vermoorde studente. De wereldwijde media aandacht die dit protest kreeg werd een inspiratie voor meerdere protesten over de hele wereld.

Vanwege de online presence van feministen zijn zij meer verbonden dan ooit. Het vinden van mede-feministen is een stuk gemakkelijker dan vroeger. Informatie is makkelijk te vinden via een zoekopdracht op google, vandaar dat er steeds meer feministen zich aansluiten bij de beweging tegen gender ongelijkheid. Dat is terug te zien bij het platform Feminer waar Annemieke onderdeel van is. Dit platform had er niet kunnen zijn zonder internet en sociale media.

Het feminisme is niet alleen voor vrouwen, al duidt het woord daar wel op. De eerste golven streden ook voor vrouwenrechten maar de feministen anno nu strijden voor gendergelijkheid. Mannen hebben net zo goed te maken met ‘gendernormen’ zoals zich stoer voor moeten doen, weinig emotie tonen en zo zelfstandig zijn dat zij geen hulp mogen vragen. One World is in gesprek gegaan met mannelijke feministen en spraken het Olga Vocal Ensemble. Deze a capella groep bestaand uit vijf mannen, hebben in plaats van een feministisch protest, een muzikaal optreden met feministische nummers georganiseerd op Internationale Vrouwendag. Zij willen feminisme toegankelijk maken voor iedereen. Feministen zijn geen mannenhaters.

Ook veel celebrities spreken zich de laatste jaren uit over de genderongelijkheid in de wereld. Een voorbeeld is Emma Watson die vanwege haar rol als Hermoine Granger, een sterke vrouwelijke rol, al vroeg als een feministisch icoon werd gezien. Zij spreekt zich regelmatig uit over haar standpunten. Een van haar vele speeches die bij veel feministen is bijgebleven is de speech bij de HeForShe campagne in 2014. Zij gebruikt haar bekendheid en platform om zoveel mogelijk mensen zich bewust te laten worden van dit probleem.

Het beeld van vrouwen die bh’s verbranden, okselhaar laten groeien en mannen haten is vervaagd vanwege de sociale media aandacht voor het feminisme. De beweging wordt steeds meer maatschappelijk geaccepteerd. Men leest zich meer in over het onderwerp gendergelijkheid en is er mee eens dat vrouwen met dezelfde opleiding en ervaring dezelfde kansen moeten krijgen als mannen. Toch is dit nog niet het geval, nieuwsoproep RTL heeft begin dit jaar nog een artikel geplaatst over vrouwen in de top. ‘Het aantal vrouwen in topfuncties stijgt wel, maar het gaat in een veel te laag tempo. Ook in de laag onder de top gaat de toename niet snel genoeg’, schrijven zij.

Deze vierde feministische golf is dus nog hard nodig. Zolang er genderongelijkheid bestaat zullen er feministen zijn die daartegen strijden. Het beeld van feministen is langzamerhand aan het veranderen van mannenhaters naar een maatschappelijk geaccepteerde groep mannen, vrouwen en alles daar tussen in die strijden voor gelijkwaardigheid.

Noem jij je na dit artikel ook een feminist? Op internet is genoeg verdere informatie te vinden over de vierde feministische golf. Welkom en misschien tot op het volgende protest!

Over de auteur

Eva Metselaar

17 jaar oud. Ik ben nieuwsgierig en sta open voor alle kansen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *