5e editie Damloop by Night

5e editie Damloop by Night

De Damloop by Night werd vijf jaar geleden als extra race toegevoegd aan het al bestaande Dam tot Damloop weekend. Toen de Dam tot Damloop in 2013 haar dertigste verjaardag aantikte, werd de 4 Engelse Mijl Damloop verplaatst naar de zaterdagavond. Daarmee was een succesvol en nieuw onderdeel geboren. Redacteur Junita den Enting neemt een kijkje bij het evenement en spreekt met deelneemster Piepa Schaaper over haar ervaring van deze editie.

Door de 4 Engelse Mijl race naar de zaterdag te verplaatsen konden er 5 jaar geleden 10.000 extra deelnemers meedoen. Door de lichtjes en acts rondom het parcours werd deze editie totaal anders dan de traditionele 10 Engelse Mijl. Na de eerste editie werd besloten dit definitief aan het programma van het Dam tot Dam Weekend toe te voegen. De tweede editie werd wel aangepast, de 4 Mijl veranderde naar 5 Mijl waardoor de start en finish meer verbonden zouden zijn met het feest in het Dat tot Dam Park. Het deelnemersaantal is inmiddels ook omhooggegaan. Nu starten jaarlijks 15.000 mensen.

Piepa Schaaper liep dit jaar voor de eerste keer mee tijdens een hardloopevenement. Vorig jaar keek ze als toeschouwer bij de finish. ‘’De sfeer was zo gaaf dat ik gelijk zin kreeg om mee te rennen.  Ik heb nog even nagedacht of de 10 Engelse Mijl een optie was maar eigenlijk trok mij dat minder. De afstand is enorm, dan moet je echt trainen wil je de finish halen. De Damloop by Night is 8 km, maar je krijgt zoveel energie door de muziek en toeschouwers dat ik binnen een uur en vijf minuten ben gefinisht. Ik had er eigenlijk dus nog vijfentwintig minuten extra over mogen doen. ‘’

Ook bedrijven kunnen zich inschrijven op de Damloop by Night. De zogenoemde Businessloop is jaarlijks de grootste in haar soort. Ook Piepa liep voor het bedrijf waar zij naast haar studie werkt, de Hema. ‘’Voor werknemers is het vaak goedkoper om zich in te schrijven via hun werk, daar wees een collega mij ook op’’.

Voor de fanatiekelingen is een kleine prijs te winnen. De eerste drie mannen en vrouwen krijgen naast hun medaille respectievelijk 100, 75 en 50 euro. Niet te vergelijken met de bedragen die gewonnen worden de dag erna. Daar krijgen winnaars 5000 euro. Dat toont ook aan dat de insteek van deze race anders is. Plezier en sfeer wegen zwaarder dan individuele prestatie.

De volgende dag tijdens de Dam tot Damloop, kregen deelnemers te maken met hitteverschijnselen. Hulpverleners kregen het zo druk met oververhitte lopers dat de organisatie zich genoodzaakt voelde om de laatste 4000 deelnemers niet te laten starten. De organisatie vond het onverantwoord en beschouwt het besluit nog steeds als een juiste beslising. De meeste mensen die naar het ziekenhuis zijn vervoerd maar gebruik hebben gemaakt van de koelbaden mochten dezelfde avond nog naar huis. De organisatie had al gerekend op tientallen ambulanceritten maar dit aantal liep op door de warmte.

Niet alle deelnemers waren het eens met het besluit. Daarom besloot een aantal alsnog een route vanuit Amsterdam naar Zaandam op eigen initiatief te lopen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *