Eurovisiesongfestival kriebels

Eurovisiesongfestival kriebels

Niels vlak voor de finale bij Ahoy

Het 65ste Eurovisiesongfestival was dit jaar in Nederland. Een jaarlijkse liedjeswedstrijd waarbij Europese landen en Australië strijden om de winst. Dit jaar met de finale op 22 mei in Ahoy Rotterdam. De winnaar: Italië. Niels Vermeule (28) was één van de gelukkigen die aanwezig mocht zijn: “Om als publiek hier te mogen zijn in coronatijd is fantastisch.”

De eerste editie van het Eurovisiesongfestival werd gehouden in 1956 met zeven deelnemende landen. Dat jaar deden alle landen mee met twee liedjes. Voor Nederland waren dit Corry Brokken met ‘Voorgoed Voorbij’ en Jetty Paerl met ‘de Vogels van Holland’. De overige landen: Zwitserland, Italië, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk en België. Dat jaar was de show te beluisteren op de radio. De winnaar was Zwitserland met Lys Assia. Sinds die tijd is er veel veranderd. De punten worden anders geteld, de show is nu op televisie, er zijn veel meer deelnemende landen en de taalregels zijn versoepeld. Landen mogen nu zelf kiezen in welke taal ze een liedje insturen.

Door de winst van Duncan Laurence in 2019 was het grote liedjesfestijn dit jaar in Rotterdam. Vanwege het coronavirus een lastige en dure klus. Kosten: 50 miljoen euro. Daarvan betaalt Rotterdam 22.2 miljoen euro, de provincie 1 miljoen en het Rijk 26.5 miljoen. Gewoonlijk wordt de marketingwaarde van het evenement op 142 miljoen euro geschat. Door corona is dit bedrag veel lager. Er mogen per show 3500 mensen aanwezig zijn.

Niels Vermeule is een enorme fan van het Songfestival. Hij is lid van OGAE, een afkorting voor de Franse benaming Organisation Générale des Amateurs de l’Eurovision, een internationale fanclub. Mede dankzij zijn lidmaatschap is hij aanwezig bij de grote finale. “Vorig jaar had ik een fanpakket gekocht voor zes optredens”, vertelt Niels. Door corona ging het afgelopen jaar niet door en kreeg hij zijn geld terug. “Ik heb geluk gehad dat ik er dit jaar weer bij kan zijn.”

Ruim 5.4 miljoen Nederlandse kijkers zagen op televisie Italië met de band Måneskin winnen. “Het is niet mijn smaak”, zegt Niels Vermeule. Nederland eindigde op de 23ste plaats met nul punten van het publiek. Ondanks de tegenvallende punten én winnaar van het Eurovisiesongfestival heeft Niels het wel naar zijn zin gehad. “Het was allemaal zo indrukwekkend. De presentatoren hebben het ook echt goed gedaan. Ik heb genoten.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *