ADO-supporters in zak en as na degradatie: “Ik zat met tranen in mijn ogen”

ADO-supporters in zak en as na degradatie: “Ik zat met tranen in mijn ogen”

Jacco van Leeuwen, voorzitter van supportersvereniging Haagsche Bluf I Beeld: Pepijn van Wezenberg

“Hoe ik erbij zat? Wat denk je zelf?” De gelaatsuitdrukking van ras-Hagenees Ed Slier spreekt boekdelen, wanneer hij beschrijft hoe hij een paar weken terug naar de voetbalwedstrijd ADO Den Haag tegen Willem II keek. Na dertien seizoenen degradeerde ‘zijn cluppie’ uit de eredivisie. “Het liefst had ik de hele boel door het huis gegooid. Ik was behoorlijk vertieft.”

Het werd een sprookje dat eigenlijk al te mooi was om waar te zijn. Al bijna twee jaar balanceerde ADO Den Haag op de rand van de afgrond, maar door overwinningen op achtereenvolgens Feyenoord en PEC Zwolle leek de ploeg uit de Hofstad plots weer kans te maken op handhaving. Toch werden de Hagenezen op 13 mei tegen Willem II uit hun dromen geholpen en weer met beide benen op de grond gezet, of beter gezegd: met beide benen in de Keuken Kampioen Divisie.

“Ik zat met tranen in mijn ogen was behoorlijk vertieft”, blikt de plat-Haags sprekende ADO-supporter Ed Slier terug op de fatale donderdagmiddag. “Degradatie zat er al heel lang aan te komen, maar door dat kleine beetje hoop dat we kregen, is het alsnog een harde klap. Het liefst had ik de hele boel door het huis gegooid, maar ik heb mij ingehouden. Je moet er toch niet aan denken dat we weer naar Dordrecht en Oss moeten.”

“ADO gaat een heleboel mensen aan het hart”
Jacco van Leeuwen, voorzitter van supportersvereniging Haagsche Bluf, sluit zich aan bij Slier’s woorden. Het voor vele ADO-supporters bekende gezicht zag dat de club, ondanks de tegenvallende prestaties, nog altijd leeft. “Na de overwinningen op Feyenoord en Zwolle, wachtten honderden fans de spelersbus op met vuurwerk. Dan zie je dat ADO echt een heleboel mensen aan het hart gaat.”

“Mensen hebben vaak geen idee hoeveel een voetbalclub voor supporters betekent”, vervolgt Van Leeuwen zijn verhaal. “Ze leven op de tribune voor hun club. De eredivisie gaat volgend jaar een sfeervol en goed gevuld ‘uitvakkie’ kwijtraken. We gaan nog gemist worden. Of ADO snel weer terugkeert op het hoogste niveau? Laten we het hopen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *