Zomervakantie 2021: Waar gaat de reis naartoe?

Zomervakantie 2021: Waar gaat de reis naartoe?

Foto: Porapak Apichodilok via Pexels

Nog even wachten en dan begint voor velen de zomervakantie. Maar wat is er deze zomervakantie allemaal weer mogelijk? Onder welke voorwaarden kunnen we reizen naar het buitenland? En naar welke landen mogen we reizen? Geen zorgen! Want na deze video weet je precies waar je aan toe bent en kan je zo je reis boeken.

https://prezi.com/v/pxb_vfdfzmji/zomervakantie-2021/?preview=1

Sinds 15 mei is het weer mogelijk om te reizen naar ‘veilige’ landen. Dit zijn landen met een laag besmettingsniveau. De veilige landen krijgen in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken de kleurcode groen of geel. Landen met een hoog besmettingsniveau krijgen een negatief reisadvies en dus kleurcode oranje. Landen met een zeer hoog besmettingsniveau krijgen de kleurcode rood. Bij alle landen met een hoog besmettingsniveau wordt een negatief reisadvies gegeven. Alle reizen die niet noodzakelijk zijn worden dan afgeraden.

Landen met kleurcode groen of geel en dus een positief reisadvies kunnen zelf besluiten om reisbeperkingen af te kondigen voor reizigers uit Nederland. Zij kunnen reizigers dan verplichten om bij aankomst in quarantaine te gaan en een coronatest te laten doen.

In de meeste landen gelden coronamaatregelen en daar moeten ook toeristen zich aan houden. De coronamaatregelen kunnen per land verschillen. Het kabinet roept op de website van de Rijksoverheid om in het buitenland minimaal de Nederlandse basiscoronamaatregelen te volgen zoals regelmatig je handen wassen, binnen blijven bij klachten, jezelf laten testen bij klachten en anderhalve meter afstand houden.

Verder adviseert het kabinet Nederlanders die reisplannen hebben niet alleen vooraf het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken te checken, maar ook kort voor vertrek, tijdens de reis en bij terugkeer. Zo kan je checken of het land van bestemming veilig is en of er inreisbeperkingen gelden, zoals een quarantaine- of testverplichting. Ook is het belangrijk dat reizigers checken welke maatregelen er onderweg tijdens hun reis gelden, zoals op de luchthaven, het station of in de landen waar men doorheen reist met bijvoorbeeld de auto.

Het aantal mensen met een vaccinatie voor het coronavirus in Europa wordt steeds groter, daardoor wordt het besmettingsniveau lager. Toch blijft reizen een risico omdat de situatie rond het coronavirus snel kan veranderen door nieuwe varianten van het virus. Daardoor is het niet precies te voorspellen hoe de zomer eruit gaat zien.

Check dus vooraf het reisadvies en de coronamaatregelen die gelden voor het land waar je naartoe wilt voor een veilige reis.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *