Blikjes stille moordenaar voor koeien

Veel boeren hebben last van zwerfvuil in het eten van hun koeien. Vooral blikjes zijn vaak voorkomend en erg gevaarlijk. De oplossing volgens boeren en milieuorganisaties: statiegeld.

Bij de stadsboerderij in Almere heeft boer Kees Splint dit probleem zelf meegemaakt. “De koeien eten geen hele blikjes, die laten ze liggen. Vooral de lipjes zijn een probleem. Daarnaast komen de blikjes in de grasmaaier terecht en dan heb je heel veel scherven.” Het is voor Splint onmogelijk om alle scherven en stukjes uit het eten te halen. “We krijgen alles in grote balen aangeleverd. Als het net in een dik stuk zit, zie je het al niet.” Daarom willen boeren door heel Nederland statiegeld op blikjes. Dat is de enige oplossing die écht werkt.

Ook bij milieuorganisatie Recycling Netwerk zien ze het probleem steeds groter worden. Zij pleiten al langer voor statiegeld op blikjes en de koeien zijn een éxtra reden om zo snel mogelijk verandering te brengen aan de “gratis” blikjes. “We hebben al aangetoond dat er plastic aan de binnenkant van de blikjes zit. Ze voegen dus toe aan de plasticsoep. Daarnaast is het dus erg schadelijk voor de koeien en is er laatst ook daadwerkelijk aangetoond hoe schadelijk het werkelijk is,” zo zegt Tom Zoete van Recycling Netwerk.

Momenteel wordt er gewerkt aan een wetsvoorstel voor statiegeld op kleine plastic flesjes. Blikjes vallen echter nog niet binnen dit wetsvoorstel. In landen als Duitsland zit er wel statiegeld op de blikjes. Daar wordt 96% van alle drankverpakkingen ook weer ingeleverd. “Als mensen het zelf niet inleveren, raapt iemand anders het wel op om in te leveren,” aldus Zoete.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *