hoogsensitiviteit, wat houdt het in?

hoogsensitiviteit, wat houdt het in?

Nienke Velings is HSP

Extra gevoelig voor prikkels en emoties, dat zijn kenmerken van hoogsensitiviteit. Ongeveer één op de vijf mensen is hoogsensitief. Wat is hoogsensitiviteit? Hoe is het om hoogsensitief te zijn? En hoe ga je er mee om? 

Wat is hoogsensitiviteit eigenlijk? Hoogsensitiviteit is aangeboren en heeft te maken met het ontvangen en verwerken van prikkels. Het begrip “prikkels” is heel erg breed, waar de een veel last heeft van geluiden kan de ander moeite hebben met emoties of stress. Hoe hoogsensitiviteit zich uit is dus bij elk persoon verschillend. Toch zijn er een aantal kenmerken voor een HSP (Hoog Sensitief Persoon) opgesteld waaraan je kan afleiden of iemand misschien hoogsensitief is:

 • Je bent zeer opmerkzaam en neemt meer dan anderen details en non-verbale communicatie waar;
 • Je hebt meer tijd nodig om een besluit te nemen of een keuze te maken;
 • Je hebt meer tijdig nodig om met veranderingen om te gaan;
 • Je zintuigen worden eerder geprikkeld (geluiden, geuren, licht, bewegingen, kleuren, vormen, smaken, etc.);
 • Je kunt slecht tegen drukte en lawaai, je houdt meer van rust en stilte;
 • Je voelt de sfeer in een groep;
 • Je ervaart sterk de stemmingen van anderen en wordt hierdoor beïnvloed;
 • Je wordt meer dan gemiddeld geraakt door kunst of muziek;
 • Je wilt anderen graag helpen, en vergeet hierbij soms jezelf;
 • Je bent sneller stressgevoelig, waardoor je minder goed onder druk presteert of als je geobserveerd wordt;
 • Je hebt meer dan gemiddeld rust, orde en regelmaat nodig om in balans te blijven.

Hoe is het om hoogsensitief te zijn? Nienke Velings (16) is hoogsensitief. Een aantal jaar geleden is dit bij haar ontdekt doordat ze de gevoelens en emoties van andere mensen over nam. Zo voelt ze het als een ander niet goed in zijn of haar vel zit en ervaart ze soms zelfs fysieke pijn van andere mensen. “We kwamen erachter dat ik hoogsensitief ben toen ik nog erg jong was. Ik kreeg op een avond mega veel buikpijn en had het gevoel dat er iets mis was met mijn tante. De dag daarna kregen we te horen dat mijn tante die avond een miskraam had gehad. Eerst dachten we dat dit toeval was, ik had soms zelfs het idee dat ik gek was. Totdat ik vaker buikpijn kreeg als er iets mis was met mensen in mijn directe omgeving. Zo kreeg ik intens last van mijn buik op een “gewone” dinsdag middag dit duurde een uurtje, later bleek dat het precies het uur was dat mijn oma geopereerd werdt.” Het is niet altijd gemakkelijk voor Nienke om met haar hoogsensitiviteit  om te gaan. “Soms vind ik het eng en heb ik het idee dat dit helemaal niet kan. Dan ga ik aan mezelf twijfelen en denk ik dat er iets “mis” is met mij. Ik snap het daarom ook heel erg goed als andere mensen zeggen dat ze me niet geloven want dit zijn natuurlijk extreme voorbeelden. Gelukkig heb ik dit soort dingen niet heel erg vaak. In het dagelijkse leven merk ik dat ik HSP ben vooral doordat ik last heb van omgevingsgeluiden en vaak afgeleid ben. Ook wil ik graag voor andere mensen zorgen, merk ik het gelijk als er wat is en heb ik heel erg veel last van stress. Soms vraag ik me dan ook af hoe het is als ik gewoon “normaal” zou zijn. Het lijkt me namelijk heerlijk om even geen prikkels vanuit mijn omgeving te ervaren en dan iets meer rust in mijn hoofd te hebben.” Toch zijn er voor Nienke ook positieve kanten aan HSP zijn. “Ik vind het fijn dat ik mij gemakkelijk in kan leven in anderen doordat ik hun emoties aan kan voelen. Dit maakt dat ik vrienden, vriendinnen, familie, en andere mensen in mijn directe omgeving heel erg goed kan begrijpen. Ik kan dan een luisterend oor zijn en ze beter helpen met problemen of lastige situaties.”

Hoe ga je met hoogsensitiviteit om? Er zijn veel tips om om te gaan met hoogsensitiviteit, zo zijn acceptatie en rust bijvoorbeeld belangrijk. Daarnaast zijn er vele psychologen en coaches die hulp aanbieden om met hoogsensitiviteit om te gaan. Ellen Wolf-Nijhof is zo’n coach. Doormiddel van verschillende therapieën en behandelingsmethodes helpt ze mensen om beter in hun vel te zitten en om te gaan met prikkels. Ze is dit werk begonnen omdat haar zoons beide HSP zijn. Nadat ze zich hierin had verdiept besloot ze andere HSP-kinderen te willen helpen, inmiddels is ze van kindercoach doorgegroeid tot energetisch coach en helpt ze ook ouders van HSP-kinderen.

Ellen was bij ons te gast in onze podcast:

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *