“Ik scheer niet langer meer voor anderen”

“Ik scheer niet langer meer voor anderen”

Gast Nina Carstens in de studio. Foto: Esmee Wormgoor

Beenhaar, okselhaar, haar ‘daar beneden’.. De meeste vrouwen scheren, harsen, epileren of laseren alles zoveel mogelijk weg. Zo bleek uit een rondvraag van MNM bijvoorbeeld dat de helft van de jonge vrouwen hun schaamhaar helemaal weghalen. Nu de zomervakantie eraan zit te komen, is het voor vele vrouwen hét moment om zichzelf volledig te ontharen.

Maar 11 procent van de ondervraagden laat hun schaamhaar voor wat het is: de overige 39 procent houdt het bij door het te knippen. Ook uit Amerikaans onderzoek onder studenten kwam naar voren dat 95 procent van de ondervraagde vrouwen in de laatste vier weken hun schaamhaar hadden verwijderd.

Maar waarom?
Niet alleen het schaamhaar wordt geschoren: ook beenhaar, okselhaar en soms zelfs armhaar wordt weggehaald. Kaal, op hoofdhaar na (en wimpers, wenkbrauwen), lijkt het schoonheidsideaal te zijn bij vrouwen. Zelfs in reclames voor ontharingsproducten zie je de vrouwen hun al haarloze benen strelen met het scheermesje. Uit het eerdergenoemde Amerikaanse onderzoek kwam ook dat veel vrouwen hun schaamstreek scheren om hygiënische redenen. Interessant, omdat scheren juist ook weer kan zorgen voor extra irritaties: het haar zit er voor een reden. In zekere zin vormt het een barrière die bescherming biedt tegen bacteriën en virussen. Als je meer wil lezen over waar het hygiënische verhaaltje vandaan komt, klik dan hier. Want als scheren zo hygiënisch is, waarom scheren over het algemeen alleen vrouwen hun benen dan?

Tegenbeweging
Dat heeft volgens Nina Carstens (20) alles te maken met het schoonheidsideaal van onze maatschappij. Zij scheert zich niet langer meer. Vandaag was ze bij ons in de uitzending om het te hebben over hoe deze keuze invloed heeft gehad op haar dagelijks leven.

“Soms krijg ik er wel stomme reacties op, ja,” geeft Nina toe, “maar ik probeer die te negeren.” Volgens Nina zit het helemaal vastgeroest in de maatschappij dat vrouwen kaal horen te zijn, op het haar op hun hoofd na. “Vroeger had ik het ook wel, dat ik dan andere vrouwen zag met bijvoorbeeld okselhaar en dat ik dan dacht ‘bah, scheer dat eens’. Ondertussen heb ik dat niet meer. Het is belangrijk om bij jezelf na te gaan of je het zelf vies vindt, of omdat je dat zo aan hebt geleerd van de maatschappij.”

Onhygiënisch vindt Nina het niet. “Mannen scheren ook meestal hun oksels of benen niet.” Wel merkt ze dat ze iets sneller een zweetgeur heeft bij haar oksels. “Dat probleem is gelukkig zo opgelost met gewoon een goede deo. Daarnaast blijft het gewoon belangrijk dat je je goed wast!”
Volgens Nina heeft het niet scheren vooral voordelen: “Ik scheer nu wanneer ik dat zou willen. Niet omdat anderen dat van me willen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *