NEP-XTC, UITZONDERING OF NORMAAL? 

NEP-XTC, UITZONDERING OF NORMAAL? 

UTRECHT – Nep-drugs. Het klinkt misschien uitzonderlijk, maar toch kwamen zes studenten er recent mee in aanraking. In deze podcast testen wij hun XTC om te kijken wat er dan wel in zat. Daarnaast spreken we een van de studenten over zijn ervaring en vertelt hoogleraar Wim van den Brink over de gevaren van XTC.  

Midden in het centrum van Utrecht zit Jellinek. In het hoge kantoorpand heb je de mogelijkheid om op afspraak gratis je XTC te laten testen. In Amersfoort, Amsterdam en Hilversum kan dit sinds kort weer zonder een afspraak te maken. Anne, de student die gaat testen wil graag anoniem blijven.* “Bij binnenkomst kwam er iemand naar me toe en moest ik aangeven hoelaat ik mijn afspraak had. Naam geven is niet nodig, alles blijft anoniem”, zegt Anne. “Mijn verwachting is natuurlijk dat de XTC nep waren en er geen werkzame stof aangetroffen gaat worden. Wel ben ik enorm benieuwd wat er dan wel in zat.” 

Vanuit Jellinek zijn er veel veiligheidswaarschuwingen gegeven over het gebruik van drugs tijdens de coronacrisis. Het gebruik van alcohol, drugs, en tabak verlaagt je weerstand. Het gevolg hiervan is dat je minder weerbaar bent tegen het coronavirus. Daarnaast kan je besmet raken door contact met dealers of de mensen met wie je gebruikt. Een ander gevolg is de entactogene werking van het middel. Het gevoel van verbondenheid wordt groter en dus bestaat er een grotere kans dat je wil gaan knuffelen. Als je dus van plan was om te feesten op 1,5 meter wordt dit onder invloed een grote uitdaging. 

Toch hadden de studenten daar geen boodschap aan. Stijn*, een van de studenten die de nepdrugs heeft gebruikt, spreken we in de podcast. Samen met een aantal vrienden vertrokken zij naar een vakantiehuisje om daar een weekendje door te brengen. Een ding mocht niet ontbreken in de koffer: XTC. “Ik ben heel erg benieuwd wat er in de drugs zat. Ik ben er vrij zeker van dat MDMA, de werkzame stof, niet aanwezig was in de pillen. De uitslag van de drugstest is te horen in de podcast onderaan.  

Krijgen we een ‘Summer of Love?’

Sinds de pandemie hebben er geen grote feesten of festivals meer plaatsgevonden. Vaak zijn dat de plekken waar jongeren wel eens drugs gebruiken. Maar volgens een onderzoek van het Trimbos-instituut betekent dit niet automatisch dat er een daling is in het gebruik van drugs. Sommige drugs worden even vaak of soms wel vaker gebruikt.  

In de grafiek hieronder is per drug te zien of deze meer, minder of even vaak werd gebruikt in de lockdown. Zo is in de grafiek af te lezen dat de harddrugs 2CB, truffels en ketamine zowel even vaak als vaker genomen worden. Volgens het Trimbos-instituut zou deze toename verklaard kunnen worden door het feit dat deze middelen ook thuis gebruikt kunnen worden. Lachgas en XTC daarentegen zijn echte feestdrugs en worden hierom minder vaak gebruikt tijdens de coronacrisis.  

Onderhand gaat het een stuk beter met de besmettingscijfers en is steeds meer mogelijk en toegestaan. De terrassen zijn weer open, mensen mogen weer in groepen sporten en mensen kunnen de pretparken, dierentuinen en bioscopen weer bezoeken. Daarnaast hebben veel mensen de hoop weer teruggekregen dat zij deze zomer weer op een festival kunnen staan. Kaarten hiervoor worden in ieder geval grootschalig ingekocht. Sommige zeggen zelfs dat deze zomer van 2021 ook wel ‘The summer of Love’ zal zijn. Een zomer vol feestjes, vrijheid, festivals, en dus drugs. Hoe zal het dan gaan met de gebruikscijfers van harddrugs?  

In deze podcast zullen we dit soort vragen gaan stellen aan onze informatiedeskundige Wim van den Brink. Hij is onder andere hoogleraar Verslavingszorg bij het AMC en tevens ook directeur van het Amsterdam Institute for Addiction Research (AIAR). Wij zullen hem niet alleen vragen naar de gevaren van xtc, maar hij zal ook zijn verwachting van deze zomer uitspreken en nog wat tips meegeven over het gebruik van drugs.  

*De namen zijn voor privacy-redenen gefingeerd en bekend bij de redactie.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *