Love is on air…

Love is on air…

Liefde. Met knikkende knieën over straat lopen wanneer je dat ene meisje of die ene jongen voorbij ziet komen, om vervolgens met een vuurrood gezicht een praatje te maken. Vaak begin je met daten, om te ontdekken of iemand bij je past. Zo’n date kan een ramp worden waarbij je het liefst keihard weg zou willen rennen, maar het kan ook je eerste stap naar echte liefde zijn. Stel nou dat degene tegenover je iemand is met een compleet andere culturele achtergrond. Dat noemen we gemengde relaties en dat is soms best ingewikkeld. Maar misschien heb jij sinds corona wel helemaal niemand tegenover je zitten. Hoe date je dan? En belangrijker nog wat gebeurt er met je als je verliefd wordt? Wat doen die vlinders in je buik?

Cocktail

Keuzestress, bindingsangst en hoge verwachtingen. Liefde vinden is niet altijd makkelijk. Is een duurzame, gelukkige relatie te veel gevraagd in de snelle maatschappij waarin wij leven? Niet als je jezelf de juiste vragen stelt.

Er is weinig zo heerlijk als die eerste fase van een relatie waarin de wereld alleen om jullie twee draait. Deze persoon is het helemaal voor jou. Jullie voelen elkaar moeiteloos aan. Het kan dan ook niet anders dan dat jullie een toekomst tegemoet gaan waarin jullie er altijd voor elkaar zullen zijn en elkaar zullen begrijpen.

Als je dat zo leest klinkt het misschien een beetje naïef. Dat is het ook wel een beetje. Toch kunnen we er weinig aan doen. Zodra we verliefd worden maakt ons lichaam als het ware een soort cocktail. De ingrediënten? Dopamine, serotonine en noradrenaline. Deze stoffen zorgen ervoor dat we ons extatisch voelen. Maar het echte werk in de relatie begint pas als die cocktail op is. Bij de ene relatie duurt het langer dan bij de andere relatie, maar op gaat de cocktail sowieso. De intentie mag nog zo goed zijn, veel relaties halen de eindstreep niet.

Maar als het echte liefde is, laat het zich niet zo snel uit het veld slaan. Met de juiste kennis, een beetje geluk en een dosis optimisme is langdurige liefde niet onmogelijk. Relatietherapeut Rob Stuart deelt in onze podcast 5 tips voor een duurzame relatie. Zo hoeft je relatie nooit meer stuk te lopen.

Wat doet de cocktail?

Slapeloze nachten, vlinders in je buik en de hele dag blozend aan iemand denken, in de hoop dat de vonk ook bij de ander overslaat. Er is maar weinig dat mensen zo’n fijn gevoel geeft als verliefdheid. Maar wat is verliefdheid eigenlijk?

In het kort wordt verliefdheid door de wetenschap vaak gezien als een middel dat door de natuur is ontwikkeld om twee mensen sneller bij elkaar te brengen en te laten hechten, waarna ze zich kunnen voortplanten.

Er worden verschillende stofjes aangemaakt die elk hun invloed hebben op de hersenen. Zo heeft een verliefd tortelduifje bijvoorbeeld een verhoogd gehalte dopamine in het brein, waardoor hij of zij zich extreem gelukkig voelt in het bijzijn van de geliefde.

Anderzijds zorgt dopamine voor het ontstaan van de uitdrukking ‘liefde maakt blind’. Het geeft een constant gevoel van euforie, waardoor iemand ‘blind’ wordt voor de werkelijkheid. Mensen knuffelen elkaar het liefst de hele dag, wat weer komt door het knuffelhormoon oxytocine. Dit stofje zorgt ervoor dat er snel een sterke band tussen een stelletje wordt opgebouwd.

Tot slot wordt de term ‘vlinders in je buik’ veroorzaakt door een reactie in het lichaam. Bij een heftige emotie, zoals verliefdheid, is er meer bloed nodig voor je hart, longen en spieren. Daarom wordt er juist minder bloed gepompt naar je buik, waardoor het voelt alsof je vlinders in je buik hebt.

Gemengde relaties

Gemengde relaties zorgen voor gemengde gevoelens. Zo worden jongeren in een gemengde relatie via Telegramgroepen aan de schandpaal genageld. Hoe groot het taboe op dit onderwerp is weet ook, ervaringsdeskundige en hoofdredacteur van LINDA.Meiden, Yeliz Çiçek: “Ik kan mij voorstellen dat de druk van de gemeenschap en de ouders ervoor kan zorgen dat relaties worden beëindigt.”

Het aantal gemengde relaties in Nederland is al jaren vrij stabiel. Huwelijken met een tweedegeneratie partner nemen de laatste vijf jaar wel licht af, terwijl de relaties licht toenemen. Yeliz Çiçek is al zestien jaar samen met haar man Jordi Chris. Haar vader is Turks en haar moeder Nederlands. Na anderhalf jaar in het geheim gedatet te hebben met Jordi vertelde ze het aan haar vader. Wat ervoor zorgde dat ze haar vader twee jaar niet sprak. Yeliz: “Het zorgt voor zware en heftige gesprekken, helemaal als je zo jong bent.”

Uit onderzoek van het CBS in 2018 blijkt dat gemengde relaties minder stabiel zijn. Na twaalf jaar zijn de meeste relaties verbroken. De gemengde koppels die het laagst scoorde waren die van een Marokkaanse man en een Nederlandse vrouw, gevolgd door die van een Turkse man en een Nederlandse vrouw. Het meest stabiel is een relatie waarbij beide partners een Marokkaanse achtergrond hebben.

Of Yeliz denkt dat het hebben van een gemengde relatie moeilijker is? “Ik denk zeker niet dat het moeilijker is. Je kiest iemand die past bij jouw kijk op het leven en dat is veel belangrijker dan het kijken naar welk geloof je aanhangt of wat je achtergrond is.”

Niet daten door corona

De coronamaatregelen belemmeren jongeren in hun rationele en seksuele ontwikkeling. Dit blijkt uit onderzoek van Rutgers Kenniscentrum seksualiteit en Soa Aids Nederland onder ruim vierduizendjongeren van zestien tot twintig jaar.

Jongeren hebben minder seks en minder dates dan voor de coronacrisis. Online daten en flirten blijkt ook geen alternatief. Ze gebruiken datingapps niet vaker en aan sexting doen ze ook een stuk minder.

Jongeren hebben veel minder sociale contacten, terwijl deze er juist voor zorgen dat ze ervaring opdoen met relaties. Voor de lockdown ontmoetten jongeren elkaar vooral op school, feestjes of in vriendengroepen en daar ontwikkelt zich hun liefdesleven. “Corona heeft best veel invloed op mijn liefdesleven. Geen leuke jongens ontmoeten bij het stappen en dus ook minder kans op een vaste relatie, want die kun je eigenlijk niet vinden online”, zegt een van de jongeren die meedeed aan het onderzoek.

Waar jongeren voorheen hun dates vooral ontmoetten op school, in het uitgaansleven of via vrienden, is dit door de coronamaatregelen minder mogelijk. Het aantal jongeren dat dates had, daalde van 51% voor de crisis naar 21% tijdens de tweede lockdown. Gedurende de zomer steeg dit weer iets, maar het is nog steeds beduidend minder dan voor corona (33%). Jongeren die nog wel daten, ontmoeten hun datepartner nu vaker via datingsapps. Voor corona lag het percentage op 15% terwijl dit nu op 26% ligt.

Benieuwd naar de vijf tips van Rob Stuart, de date van Pepijn, de ergste dates ooit, het verhaal van Yeliz Çiçek en daten in tijden van corona? Luister dan nu de podcast over liefde hier onder.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *