Hoogsensitiviteit: wat weet jij erover?

Hoogsensitiviteit: wat weet jij erover?

Van links naar rechts: Nienke (16), Ellen (52), Meriam (19) | Eigen foto's

Als je googelt op het begrip hoogsensitiviteit, stikt het van de informatie, verhalen en ervaringen. Toch is het voor veel mensen niet duidelijk wat hoogsensitiviteit precies inhoudt. Dat is ook niet zo gek: het kan van persoon tot persoon heel erg verschillen.

Hoogsensitiviteit uit zich op veel verschillende manieren. De een heeft er veel last van tijdens intimiteit, de ander op het werk en voor hoogsensitieve kleintjes kunnen kinderfeestjes heel lastig zijn. Volgens HSP coach Maaike Kruijsen, die HSP begeleidt (red. HSP = hoog sensitief persoon), zijn er vier verschillende HSP-types. Maaike spreekt van de introverte rustzoeker, extraverte rustzoeker, introverte sensationseeker en extraverte sensationseeker. Herken jij jezelf in een van deze vier?

Week van de HSP
Volgende week, van 14 tot en met 20 juni, is het de Week van de HSP. Tijdens deze week zijn er in het hele land activiteiten waarmee hoogsensitiviteit onder de aandacht wordt gebracht. Met een kleine redactie zijn wij in dit onderwerp gedoken. Uiteindelijk gingen Dunja en Madelief in gesprek met de 16-jarige Nienke en de 19-jarige Meriam, die beide hoogsensitief zijn. Ook spraken zij met de 52-jarige Ellen, zij is energetisch coach en begeleidt vanuit haar werk vaak mensen die hoogsensitief zijn.

Meer over Meriam
Zoals je in de podcast hoort, is hoogsensitiviteit een aangeboren aandoening die bij ongeveer twintig procent van de bevolking voorkomt. Meriam, die te gast is in de podcast, is hoogsensitief en kwam hier twee jaar geleden achter. Ze ging hiervoor naar een psycholoog. ‘’Dat heeft wel enorm geholpen, want je kunt er niet vanaf komen. Wel kun je er mee leren omgaan,’’ vertelt ze.

Hoogsensitieve kinderen beleven emoties intenser en hebben daarom meer behoefte aan een warme en veilige omgeving om hun gevoelens te uiten. Meriam heeft dat in haar jeugd niet gekend, wat zich uitte in slaapproblemen en verlegenheid. Dat zijn herkenbare problemen bij kinderen die hoogsensitief zijn. Meriams ouders scheidden op jonge leeftijd en daardoor had Meriam voor haar gevoel geen veilige omgeving. Ook was Meriam niet de enige in haar familie met karaktereigenschappen die gelinkt zijn aan hoogsensitiviteit. Doordat het niet ongebruikelijk was voor kinderen in de familie, werd niet direct opgemerkt dat er meer aan de hand kon zijn

Ondertussen kan Meriam beter omgaan met prikkels uit haar omgeving, waardoor ze geen last meer heeft van slaapproblemen of ernstige verlegenheid. Ze kan nu zelfs de voordelen inzien van haar hoogsensitiviteit en die gebruiken in haar dagelijks leven. ‘’Ik merk bijvoorbeeld veel dingen gewoon sneller op dan anderen, wat vaak in mijn voordeel werkt,’’ vertelt Meriam.

Wil je nog meer weten over onze gasten Nienke en Ellen? Lees het hier.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *