Podcast summer bodies

Podcast summer bodies

Fleur van Benten en Jasmijn Berkers presenteren de podcast waar we samen aan hebben gewerkt. In deze podcast gaan we het hebben over summer bodies nu het weer zo lekker weer begint te worden.

Als eerste hebben we een gast aan de lijn. Bo de Kuijer uit Mijdrecht heeft meegedaan aan het programma ‘gewoon bloot’. Dit is een programma waar mensen naakt voor kinderen gaan staan en kinderen vragen kunnen stellen. Op het internet, op tv en in bladen wordt vaak het perfecte lichaam laten zien, dit is niet voor iedereen haalbaar en realistisch. De gemiddelde Nederlandse vrouw heeft namelijk maat 40 tot 42. De maten die je veel voorbij ziet komen zijn kleiner dan deze en daar kan je snel onzeker van worden. Bo wil graag het taboe op naaktheid verbreken en is zelf lang onzeker geweest en soms nog steeds. Ze wil anderen graag meenemen en zag een oproep voor het programma voorbijkomen. ‘‘Ik heb me opgegeven en daarna kwam een screening om te kijken of je het echt wil en beseft wat er gebeurt.’’ Ondanks dat het dapper is om je zo erg bloot te geven op televisie. Na en tijdens het programma is er heel veel haat opgekomen, dit is voor de deelnemers ook lastig en soms ook voor Bo. ‘‘Achteraf heb ik persoonlijk ook reacties gekregen omdat ik op sociale media heb gedeeld dat ik meedoe aan het programma. Deze reacties zijn dan specifiek op mij gericht. Door de vele haar wilde ik in het begin ook niet alleen naar buiten.’’

Daarnaast hebben we in de podcast ook nog een reportage over Ilse Groothuizen die erg bezig was met een summer body krijgen.

Zon, zee, strand. Wat wil je nog meer? Over twee weken is het weer zomer. Voor de één, een mooi en rustgevend vooruitzicht, voor de ander een reden om hard te werken aan het krijgen van een ‘summer body’. Maar hoe realistisch is het krijgen van een perfect zomerlichaam? 

Tegenwoordig wordt er een soort ideaalbeeld bedacht bij een summerbody. Je moet slank, gebruind, geschoren en gespierd zijn, wil je in je bikini of zwembroek verschijnen op het strand. Althans, dat laat sociale media je denken. Ook zijn er online genoeg berichten met tips hoe je zo snel mogelijk de perfecte summer body zou kunnen krijgen. Sommige berichten beweren zelfs dat dit binnen 30 dagen te bereiken is.

Ilse Groothuizen (21), is fanatiek bezig met sporten. Vorig jaar was het haar doel om een perfect zomerlichaam te krijgen en wilde ze zo dun mogelijk worden. ”Ik volg verschillende influencers op sociale media. Zij posten dan van die perfecte bikinifoto’s aan het strand. Ik wilde graag net zo dun zijn als hen.” Door verschillende oefeningen en workouts vanuit huis te doen, en bij te houden hoe veel calorieën ze at op een dag, probeerde Ilse af te vallen. Maar op een gegeven moment sloeg ze door en werd haar gedrag bijna ‘obsessief’. ”Wanneer ik op een dag voor mijn gevoel te weinig had bewogen, ging ik ‘s nachts nog sporten. Ook wilde ik door het calorieën tellen steeds minder eten.” Dit gedrag heeft zich bijna een jaar voorgedaan.

Inmiddels is Ilse tot het inzicht gekomen de term ‘summerbody’ bij ieder een ander beeld kan geven en dat het ideaalbeeld dat sociale media schetsen van een summerbody niet haalbaar is. ”De meeste influencers zetten er van die ‘perfecte plaatjes’ op. Negen van de tien keer staan ze daar poserend en forcerend op. Dat is geen realistisch beeld van een natuurlijk lichaam.”

Besef je dan ook dat je niet aan het ideaalbeeld van een summerbody hoeft te voldoen!

Een zomerlichaam in het publieke oog: kaalgeschoren benen, een platte buik, geen plekjes of acne. Dit klinkt als een ideaal waar maar weinig mensen aan voldoen. Toch is het iets waar velen naar streven.

“Ben jij al klaar voor de zomer?” “Heb je je al geschoren?” “Ik koop maar een badpak, want met mijn buik durf ik geen bikini aan…” allemaal uitspraken die rond de zomer vaker te horen zijn. En allemaal uitspraken die gerelateerd zijn aan het typische ‘summer body’.

Bij verschillende magazines zijn hier talloze methodes, diëten en workouts waarmee je in een korte tijd aan alle ‘eisen’ kan voldoen. Zo moet je volgens het blad Elle om opzwelling van je buik te voorkomen geen koolhydraten eten, een rauw dieet volgens en zo weinig mogelijk zout binnenkrijgen. Daarbij zijn volgens Elle workouts voor je buik en benen noodzakelijk.

Naast dat er een maatstaaf is voor een bepaald lichaam, zijn er ook mensen die juist hier tegenin gaan. Een nieuwe beweging hangt juist de gedachte aan dat elk lichaam goed is ongeacht hoe het eruit ziet. Vooral via sociale media komt dit naar voren: mensen die proberen ‘body positivity’ te verspreiden en een nieuwe denkwijze te introduceren.

Onze presentatrice Fleur ging een dag dit dieet testen, luister naar de podcast om erachter te komen hoe het is gegaan!

Ook hebben we het over lichaamshaar, een belangrijk onderwerp voor de zomer.

Niet alleen het schaamhaar wordt geschoren: ook beenhaar, okselhaar en soms zelfs armhaar wordt weggehaald. Kaal, op hoofdhaar na (en wimpers, wenkbrauwen), lijkt het schoonheidsideaal te zijn bij vrouwen. Zelfs in reclames voor ontharingsproducten zie je de vrouwen hun al haarloze benen strelen met het scheermesje. Uit het eerdergenoemde Amerikaanse onderzoek kwam ook dat veel vrouwen hun schaamstreek scheren om hygiënische redenen. Interessant, omdat scheren juist ook weer kan zorgen voor extra irritaties: het haar zit er voor een reden. In zeker zin vormt het een barrière die bescherming biedt tegen bacteriën en virussen. Als je meer wil lezen over waar het hygiënische verhaaltje vandaan komt, klik dan hier. Want als scheren zo hygiënisch is, waarom scheren over het algemeen alleen vrouwen hun benen dan?

Tegenbeweging

Dat heeft volgens Nina Carstens (20) alles te maken met het schoonheidsideaal van onze maatschappij. Zij scheert zich niet langer meer. Vandaag was ze bij ons in de uitzending om het te hebben over hoe deze keuze invloed heeft gehad op haar dagelijks leven.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *