Het Nederlands Film Festival is in volle gang. Het festival is afgelopen vrijdag van start gegaan en is tot zondag 5 oktober te bezoeken. Het NFF is een filmfestival dat sinds 1981 jaarlijks, aan het begin van het najaar, plaatsvindt in Utrecht. Het NFF biedt een divers filmaanbod aan. Daarnaast richt het NFF zich op de subgroepen televisie en interactieve bezigheden. Gister liep verslaggeefster Nadine van Ginkel een dagje mee met de activiteiten op het Nederlands Film Festival in Utrecht.

Geschiedenis

Het festival bestaat sinds 1981 en is opgericht door regisseur Jos Stelling. De eerste 11 jaren van het festival bestond het festijn onder een andere naam, namelijk de Nederlandse Filmdagen. In 1993 is toch besloten deze naam te wijzigen en het te veranderen in het Nederlands Film Festival. In de beginjaren was het bovenal een onderonsje voor Nederlandse filmmakers dat plaatsvond op één locatie. Het Nederlands Film Festival groeide echter snel. De zalen van t’Hoogt de eerste festivallocatie van het festival, waren al snel te klein.

Gouden Kalf

Het Gouden Kalf is de grootste prijs in de Nederlandse film industrie die al sinds de eerste editie van het Nederlands Film Festival wordt uitgereikt. Er vallen kalven te winnen aan onder andere acteurs/actrices, filmmakers, producenten en scenarioschrijvers. Het Gouden Kalf werd in 1980 door de Utrechtse beeldend kunstenaar  Theo Mackaay ontworpen in opdracht van de initiatiefnemer van het Nederlands Film Festival, Jos Stelling

Pop up bioscoop

Wanneer je aankomt in de stad die hét decor vormt voor het NFF zie je gelijk dat Utrecht is omgetoverd tot een waar film paradijs. De stationshal van Utrecht CS verandert voor de gelegenheid in een bioscoop. Laat je vermaken door het brede aanbod van korte films dat het festival heeft te bieden en wie weet vind je het zo leuk, dat je gewoon een trein later neemt.