Het besluit rondom de Brexit komt steeds dichterbij en ook voor bedrijven in Nederland heeft dit consequenties. Als het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt, worden de grenscontroles een stuk strenger. Voor voor veel transportbedrijven gaat het een een stuk moeilijker worden om producten tussen Nederland en Engeland te vervoeren.Om alles soepel te laten verlopen zijn er grote voorbereidingen nodig. Voor sommige bedrijven biedt dat kansen.

Redacteur Marieke gaat in gesprek met Lauwrens de Jong, eigenaar van verhuisbedrijf Henneken.

Lauwrens de Jong heeft zich goed voorbereid op de mogelijke problemen die de Brexit met zich mee brengen.

Verhuisbedrijf Henneken is het grootste verhuisbedrijf van Nederland. Als marktleider heeft hij al veel ervaring opgedaan.

Al 2,5 jaar is hij bezig met het regelen hiervan. Zijn bedrijf is voor 1/3 van de inkomsten afhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. “Als de Brexit doorgaat zal er minder verhuisd worden tussen Nederland en Engeland”, vertelt hij. Om te zorgen dat zijn omzet op niveau blijft ging hij op onderzoek uit.

Ook rondom de douane gaat het niet makkelijk worden. “Niet heel moeilijk, maar als je je erin moet verdiepen, is dat misschien wel een dingentje.” Hij verwacht dat kleinere bedrijven die er minder verstand van hebben, eerder geneigd zijn om een groter bedrijf in te schakelen die gespecialiseerd is. Ook voor Engelse bedrijven geldt hetzelfde. “Die hebben straks een douane-agent nodig in Nederland. Het is dan heel fijn als er een Nederlands verhuisbedrijf is die dat kan doen. Daarnaast kunnen wij ze helpen met de overige assistentie”.

Beurtvaartadres ziet ook kansen. Zo heeft het bedrijf een software ontwikkeld waarbij via de aangifte software CustomsController de klant zijn aangiften direct op de juiste manier kan verwerken. Als de Brexit doorgaat, zou dit ervoor zorgen dat vrachtwagens sneller door kunnen.