De herfst is begonnen en iedereen zoekt weer de warmte op van binnen. Zo ook  in het bezoekers centrum van Staatsbosbeheer in het Schoorlse bos, want daar voert Ellen Scholte van Poppentheater Belletje Sterk haar voorstelling over de herfst op. Vandaag viert kabouter Zako herfst met appeltaart, aansluitend wordt er appelmoes gemaakt. “ Ik vind het zelf echt heel leuk om de herfst te vieren met elkaar”, zegt Ellen.

Ze is sinds twee jaar professioneel poppenspeler en theatermaker. “Daarvoor deed ik het er altijd al bij, maar nu is het mijn baan.” In het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer is ze een vast gezicht. Voor elk seizoen maakt ze een speciale voorstelling. “Bij herfst denk ik aan de appels die je nu kan plukken en daar bedenk ik een leuk verhaal omheen.”

Volgens Ellen komen er natuurlijk de leukste ouders, grootouders en kinderen op af. De Schoorlse Duinen is een erg geliefde plek onder toeristen.  “De Schoorlse Duinen zijn de hoogste duinen van Nederland en ik kon me dan ook geen betere plek bedenken om hier zeven jaar geleden te beginnen met poppenkast voorstellingen.” Ellen laat naast de vier seizoenen ook het gebied een grote rol spelen in haar poppenkast: “Je hebt hier een hele hoge trap en in de krokusvakantie gaat de voorstelling over die hele hoge trap naar de hoogste duinen van Nederland.” De poppenspeelster vindt het belangrijk dat de kinderen een enige notie krijgen van de plek en wat daar zich allemaal kan afspelen. Ze werkt hierdoor nauw samen met Staatsbosbeheer, want zij hebben namelijk speciale routes waarop Ellen vervolgens kan inhaken.

Scholte heeft bewust voor poppentheater gekozen omdat ze op deze manier kan laten zien dat het met poppenspelen erg makkelijk is. “Je steekt je had in een zelfgemaakte pop en je kan je eigen verzonnen verhaal ermee spelen en kinderen kunnen dat natuurlijk ook en ik vind het leuk als ik daar een voorbeeld in kan zijn.”