De protesten in Hongkong zijn nu ruim vier maanden bezig. De mensen protesteren tegen de invloed van China in Hongkong en Carry Lam en haar medebestuurders. Melice Chan woont in Hongkong. Het einde van de protesten zijn volgens haar nog niet zicht: “Ik denk dat het niet meer te redden is. Veel mensen zijn al onterecht op gepakt.”

Carry Lam, de hoogste leidster van Hongkong, zei vorige week dat ze het niet uitsluit hulp te vragen aan China om een einde te maken aan de aanhoudende gewelddadige protesten in Hongkong. Een noodwet die het dragen van maskers verbiedt, is van kracht in Hongkong. Ook geeft die wet de autoriteiten veel macht, zoals censuur van de media, arrestaties zonder duidelijke verdenking en verregaande mogelijkheden voor huiszoekingen.

De wet ging in op 4 oktober en Lam hoopt daarmee een einde te maken aan de chaos. Het niet mogen dragen van maskers moet het de politie gemakkelijker maken om demonstranten te herkennen en op te pakken. Tienduizenden mensen protesteerde als reactie op deze wet in Hongkong. Veel betogers dragen veiligheidsmaskers en -brillen om zich te beschermen tegen rubberkogels en traangas van de politie. Een uitzondering op het maskerverbod geldt als er sprake is van een religieuze, werk gerelateerde of medische reden.

Chan vertelt dat de politie zich lang niet altijd aan die uitzondering houdt. Zij sprak iemand op Facebook die actieve tuberculose heeft. Vanwege zijn ziekte moet hij een masker dragen op straat, omdat tuberculose besmettelijk is. Melice: “Volgens hem lopen meer mensen rond in Hongkong met actieve tuberculose. Een kennis van hem heeft ook die vorm van tuberculose. Die kennis heeft wel eens een stok in zijn nek gehad van de politie, omdat hij zijn masker niet afzette, terwijl hij aan het uitleggen was dat hij tuberculose heeft.”

“Begin oktober leken de betogingen in Hongkong grimmiger te zijn geworden, toen werd een achttienjarige scholier neergeschoten door een politiekogel. Hij raakte daarbij zwaargewond”, schrijft NU.nl. Chan ervaart sinds begin oktober een verandering: “Sinds 1 oktober lijkt het alsof de politie willekeurig mensen oppakt.” Zij vertelt dat ze op het nieuws zag dat een politieagent bij een man op straat om een identiteitsbewijs vroeg. De man gaf zijn identiteitsbewijs aan de politieagent. De agent stopte het identiteitsbewijs in zijn zak en pakte de man vervolgens op met als reden dat hij geen identiteitsbewijs bij zich zou hebben gehad.

De demonstranten in Hongkong hebben vijf eisen waarvoor zij protesteren. Bij die vijf eisen hoort het intrekken van de uitleveringswet tussen Hongkong en China. Lam trok op 4 september het omstreden wetsvoorstel in, maar dan zijn er nog vier eisen: Een onafhankelijk onderzoek naar het politiegeweld, de intrekking van de karakterisering van de betogingen als rellen, vrijlating van de demonstranten die vast zitten, en de invoering van algemeen stemrecht.

Chan is zelf voor de protesten, maar niet voor alle eisen van de demonstranten: “Ik ben voor vier van de vijf eisen, degene waar ik tegen ben, is dat iedereen die mee heeft gedaan aan protesten vrijgelaten moet worden.” Demonstranten die volgens Chan dingen hebben gedaan die echt niet door de beugel kunnen, mogen volgens haar alsnog een vorm van straf krijgen.