Debutant bij Dutch Lions droomt van toekomst in Amerika

Debutant bij Dutch Lions droomt van toekomst in Amerika

De Dutch Lions verloren in de EK-kwalificatie met 55-0 van Finland. Foto: Pim Scholts

Tyrese Owusu-Bediako droomt groot. De 19-jarige debutant bij Dutch Lions, het Nederlands team in zijn sport American Football, hoopt zo snel mogelijk te verkassen naar de Verenigde Staten, waar hij via universiteitsteams de top wil halen.

Het Nederlands team staat ver van de top, dit weekend verloor het een EK-kwalificatieduel met 55-0 van Finland. Toch maakte in de afgelopen decennia steeds meer Nederlandse talenten de oversteek naar het walhalla van hun sport: Amerika. ,,Daar droomt ieder kind ervan, hier is het maar een kleine buitenlandse sport”, weet Owusu-Bediako. Op zijn negentiende vindt hij het tijd om het kleine Nederland te verlaten, via Junior College wil hij doorgroeien. ,,Dat is wel een gebruikelijke route”, weet Dylan Bakker, zelf in het verleden via ‘JuCo’ doorgegroeid tot de top van het College Football in Amerika. ,,College Football is gigantisch. Het is geen profniveau, omdat er niet betaald mag worden, maar buiten dat is het in alles gigantisch. Veel groter dan veel mensen hier zich voor kunnen stellen. De stadions, de trainingen, de concurrentie.”

Owusu-Bediako weet wat hem te wachten staat. ,,Ik heb al een tour gedaan langs verschillende scholen, om te laten zien wat ik kan. Dat is de manier om binnen te komen, en ik heb inmiddels al twee aanbiedingen op zak. Alleen qua school loop ik nog achter. Je moet bepaalde punten kunnen voorleggen om binnen te komen op de hoogste universiteiten. Dat kan ik nog niet. Daarom zal ik eerst voor een school gaan spelen waar ik die punten kan halen, zodat ik daarna stap voor stap omhoog kan.”

In de wedstrijd tegen Finland kreeg de jongeling veel minuten bij het kansloze Oranje. ,,Weinig tackles kunnen maken voor in de highlighttape“, geeft de ‘lineman’ na afloop toe. Toch blijft zijn droom groot: de NFL, één van de grootste sportcompetities van de wereld. Football op het allerhoogste niveau dus, slechts zeven Nederlanders gingen hem voor. ,,Je moet Football ademen als je opstaat en als je naar bed gaat, als je daar wilt komen. Ik doe dat”, spreekt hij vol vertrouwen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *