“Sommige mensen kunnen het nou eenmaal niet alleen doen.”

AMSTERDAM – Voor thuis- en daklozen is het advies om zoveel mogelijk buiten te blijven. Volgens de GGD is het risico om besmet te raken buiten het minst. Zo schrijftGemeente Amsterdam dat mensen zonder 24-uurs opvang of thuislozen zonder eigen woning, langs kunnen gaan bij inloophuizen.  

 De Tweede Mijl is zo een inloophuis. In het hartje van de Jordaan kunnen thuis- en daklozen langskomen voor iets te eten of te drinken, maar ook is er een mogelijkheid om jezelf op te frissen of kleding te ruilen. Tientallen vrijwilligers zorgen ervoor dat dit allemaal soepel verloopt.

Door het coronavirus gaan toch heel veel dingen anders en kunnen bepaalde dingen die als vanzelfsprekend werden ervaren niet doorgaan.

Een van de vrijwilligers omschreef dat het fysieke contact geheel verdwenen is. Zo kan er na een goed of fijn gesprek geen hand meer op de schouder gelegd worden. Juist die hand op de schouder kan iemand al heel erg helpen. Dat wordt heel erg gemist.

Ook heeft dit inloophuis andere regels toegepast om eventuele verspreiding of besmetting te voorkomen. Normaal gesproken mochten er zoveel mensen binnen komen als mogelijk was. Nu mogen er maar dertig mensen per 45 minuten komen. Hierna moet namelijk alles worden schoongemaakt zodat de volgende dertig personen even kunnen bijkomen van alle hectiek.

Pedrag Mitric is een van de personen die al voor een lange tijd bij De Tweede Mijl komt. Hij is ongeveer tien jaar in Nederland en verblijft sinds kort in Amsterdam.  “Het is juist nu zo belangrijk dat de inloophuizen openblijven, zodat mensen zoals ik de hulp krijgen die we eigenlijk nodig hebben. Sommige mensen kunnen het nou eenmaal niet alleen doen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *