De sociale advocatuur: “Er moet gewoon geld bij”

De sociale advocatuur: “Er moet gewoon geld bij”

De sociale advocatuur is de minst populaire keuze bij jonge advocaten. Slechts 5% kiest ervoor volgens een enquête van de Nederlandse orde van advocaten. “Je ziet dat er heel veel op bezuinigd dat veel mensen uitstappen,” zegt Ewout Jansen, bestuurslid van de vereniging sociale advocatuur Nederland.

Minister Dekker van de Rechtsbescherming schreef in 2017 in een kamerbrief dat hij binnen de bestaande budget economisch wil werken, dat betekent dat er geen extra geld bijkomt voor de rechtsbijstand waar cliënten met een kleine portemonnee gebruik van kunnen maken. “Dat is heel lastig, want niemand weet hoe dat zou moeten en ondertussen zie je dat heel veel advocaten hiervan niet meer kunnen leven dus ze stoppen ermee,” vertelt Mies Westerveld, voormalig hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

Terwijl de overheid ziet dat mensen te snel een zaak beginnen, vindt Ewout Jansen dat mensen hun recht “massaal niet gaan halen” omdat het te ingewikkeld is of omdat ze net niet in aanmerking komen voor de toevoegingen en zich geen advocaat kunnen veroorloven. “Er moet gewoon extra geld bij,” zegt hij.

Sociale advocaat Hans Langenberg uit LGV-advocatenkantoor in Utrecht zegt dat de eigen bijdrage die de cliënt moet betalen omhoog is gegaan en soms advocaten toch gaan werken voor mensen die deze bijdrage zelf niet kunnen betalen.

Mies Westerveld ziet dat heel veel studenten de sociale advocatuur in willen. “Maar het is ook een kwestie van stageplek vinden.” Sociale advocaten moeten ook hun kantoorkosten betalen en dan wordt het lastig om een stagiaire op te leiden. Langenberg: “Je ziet dat commerciële kantoren ook gebruik zijn gaan maken van het toevoegingsysteem. Zo kan de stagiaire met de gefinancierde rechtsbijstand zaken doen en dan zijn de kosten veel minder voor de baas”.

Langenberg reageert op de documentaire “De laatste sociale advocaten” die de afgelopen week is verschenen: “De sociale advocatuur bestaat nog steeds, het is niet makkelijker geworden, maar je moet hard werken en dat hebben wij altijd gedaan.” Hij adviseert jonge advocaten die het sociale aspect van hun werk toch willen houden om dat te combineren met een deel commercieel werk. Hij vervolgt: “Er moet zeker een aantal maatregelen komen vanuit de overheid om het beleid te verbeteren.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *