Hoe gaat Biden de komende tijd om met Taiwan?

Hoe gaat Biden de komende tijd om met Taiwan?

Op 9 november 2020 werd voor het algemene publiek duidelijk dat Joe Biden de 45e president van de Verenigde Staten. Dezelfde dag schreef Reuters dat er in Taiwan zorg ontstond dat ze een hechte internationale partner dreigen te verliezen. President Trump belde bijvoorbeeld op de dag waarop hij is verkozen gebeld met de Taiwanese president Tsai Ing-wen; iets dat geen president voor hem had gedaan.   

Chen Ming-tong, de minister van Chinese vastelandzaken troostte de bezorgde politici in het land dat Biden geen grote hervormingen teweeg zal brengen in de relatie tussen de twee landen. De politieke oppositie in Taiwan is opgelucht omdat het land volgens hun inzicht is gebruikt door Trump als een pion om druk te zetten op China.

Westley Cheung, student Production Design, groeide op in Taiwan ondanks dat zijn ouders uit Hong Kong komen. Door deze betrokkenheid in de regio is er met hem gesproken over de dynamiek tussen Taiwan en het Chinese vasteland.

In Taiwan wonen de Chinezen die ideologisch anders dachten dan Mao Zedong. Zedongs communisme bood geen ruimte voor de nationalisten, onder leiding van Chiang Kai-Shek, waardoor ze in 1949 zijn verbannen uit het vasteland. Zodoende is er door loop der jaren een verschil ontstaan tussen de twee gebieden. Het vaste land heet het Volksrepubliek China en is communistisch, waar Taiwan het Republiek China heet en op een democratische manier wordt geregeerd. Taiwan groeide in de volgende decennia massaal op economisch gebied waardoor, volgens Cheung, China weer wil regeren over Taiwan. “Het is een soort pronken met je geadopteerde zoon.

Professor politieke communicatie Penny Sheets Thibaut meent in een schriftelijke reactie aan de redactie dat “we can expect Biden to be less isolationist and much more of a multilateral partner than Trump was.” Sheets Thibaut verwacht dus eigenlijk dat de Verenigde Staten het eigen belang minder op de voorgrond zet en zal streven naar gezamenlijke geopolitieke doelen, in tegenstelling tot de Republikeinse president dus de afgelopen vier jaar heeft gedaan.

Over de auteur

Dennis van Brouwershaven

Ik ben student journalistiek.... grandioos.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *