“Ik ben helemaal niet op zoek naar provocatie, wel naar kennis en wijsheid.”

“Ik ben helemaal niet op zoek naar provocatie, wel naar kennis en wijsheid.”

Frankrijk werd een maand geleden opgeschrikt door de brute moord op geschiedenis en maatschappelijke vorming leraar Samuel Paty(47). De gebeurtenis maakte veel los in binnen en buitenland. Ook in Nederland was het onderwerp trending topic. Ward Kint is docent levensbeschouwing, ethiek en filosofie op een middelbare school en vertelt wat hij van deze heftige gebeurtenis vindt, hoe hij dit bespreekt in zijn eigen lessen en hoe hij de toekomst voor zich ziet.

Ward vertelt hoe hij naar deze tragische situatie kijkt en wat het met hem doet. “Ik heb het er vooral over gehad met andere docenten op Facebook, omdat ik mijn directe collega’s door de corona maatregelen niet veel spreek.” Deze gruwelijke gebeurtenis is natuurlijk verschrikkelijk, maar zorgt ook voor verbinding aldus Kint “Ik heb het in mijn lessen besproken met de leerlingen, het was een heel mooi en open gesprek waarin veel leerlingen een bijdrage hadden.”

Na de moord op Paty is er veel discussie ontstaan over de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting. Onderwijsministers Slob en Van Engelshoven hebben in een brief laten weten dat ze “vierkant achter leraren en de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting staan.”. In dezelfde brief vragen ze het onderwijs stil te staan bij het belang van vrijheid van meningsuiting. Ook wordt er in de brief benadrukt om het met elkaar over dit onderwerp te hebben. Veel scholen geven op hun eigen manier aandacht aan deze kwestie. Ze sluiten de brief af met het krachtige statement “Samen moeten we ervoor zorgen dat we in verdraagzaamheid de dialoog kunnen blijven voeren.”

Over de auteur

Julia Kuipers

Julia is een nieuwsgierige journalist in opleiding.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *