Tentendemonstratie op de Neude in Utrecht als protest tegen vluchtelingenkampen.

Tentendemonstratie op de Neude in Utrecht als protest tegen vluchtelingenkampen.

Foto: Pexels

Afgelopen zondag werd er 24 uur lang een tentenkamp opgezet als actie tegen de vluchtelingenkampen in Europa. Hiermee willen de actievoeders de overheid oproepen het Nederlandse en Europese asiel- en migratiebeleid aan te passen.

In september presenteerde de Europese Commissie een nieuw migratie- en asielpact. Daarin staat dat de EU-landen niet verplicht worden om asielzoekers over te nemen uit andere landen. De actievoeders zijn hier op tegen en pleitte voor een meer humanere aanpak. De organisaties achter de protesten vindt dat het pact te veel gericht is op de terugkeer van asielzoekers en de bijbehorende grensbewaking. Een voorbeeld van een verkeerde aanpak is het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Twee maanden geleden brandde bijna het hele vluchtelingenkamp af, waardoor er zo’n 12.000 mensen dakloos werden. Een groot deel van de mensen werden overgezet naar een nieuw kamp die volgende de actievoeders ‘nog erger is dan het oude kamp’. De actievoeders schrijven dan ook achter hun protesten de #SOSMoria om meer aandacht te trekken.

De protesten worden niet alleen in Utrecht gehouden, maar ook in Amsterdam, Hilversum en Groningen. Niet alleen in Nederland zullen er protesten plaats vinden ook in de rest van Europa zullen deze zich de komende tijd manifesteren. Hiermee hopen zij een beweging te starten en aandacht te vragen voor asielzoekers. De tentenkampen staan symbool voor de vreselijke situatie waarin de vluchtelingen zich in Griekenland, maar ook op veel andere plekken in Europa zich verkeren.

Tijdens de protesten zijn er verschillende sprekers aan bod gekomen. De actievoeders roepen mensen wel op om in niet te grote groepen naar de demonstratie te komen. Zij houden zich ook aan de mondkapjes plicht en houden het gehele protest zich aan de anderhalve meter afstand. De protesten zijn nog lang niet gestreden en er zullen er nog vele volgen. Ik sprak met Linke van Europe must act één van de organisaties die meedoet aan deze protesten

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *