Superorkaan Goni in de Filipijnen

Superorkaan Goni in de Filipijnen

Afgelopen maand raasde orkaan Goni over de Filipijnen. Met windsnelheden van 225 kilometer per uur en zware regenval heeft Goni voor veel schade gezorgd. Orkaan Goni was een storm van categorie 5, de zwaarste categorie voor een tropische storm. Er zijn 25 doden gevallen en 336 gewonden geconstateerd. Project manager Nicole Slootweg van CARE Nederland schetst een beeld van de gevolgen van deze superorkaan, de uitdagingen waar hulpverleners voor staan en waarom deze ramp niet in het nieuws is gekomen.

CARE Nederland biedt zowel structurele als noodhulp in het land, ook bij orkaan Goni. “Bij deze ramp is vooral sprake van noodhulp, dus slachtoffers van voedsel en schoon water te voorzien,” legt Slootweg uit, die vanuit Nederland werkt. De zware regen heeft geleid tot overstromingen en modderstromen, waardoor een gedeelte van het land ook lange tijd geen stroom had. Het is niet alleen de zwaarste storm in de Filipijnen dit jaar, maar de zwaarste storm ter wereld tot nu toe.

Orkanen en andere natuurrampen komen regelmatig voor in de Filipijnen. “Er liggen ook noodplannen en er zijn wat voorbereidingen getroffen, maar veel was niet mogelijk vanwege het coronavirus,” aldus Slootweg. De teams van CARE die in de Filipijnen werken, waren wel goed voorbereid. “Dat komt vooral omdat er heel veel orkanen zijn daar en we door ervaring weten wat we moeten doen.” Bovendien heeft CARE ook langdurige projecten in de Filipijnen lopen, die mensen beter voorbereid op de orkanen die door het land razen.

Bij een ramp als deze wordt er samengewerkt met het kantoor in Nederland en de teams die in de Filipijnen zitten. “Zo wordt er het snelst geïnventariseerd wat er nodig is,” zegt Slootweg. “Het is heel belangrijk om te weten wat er is gebeurd.” Verder heeft de infrastructuur heeft veel schade opgelopen, omdat er kort voor Goni al achttien andere orkanen in de Filipijnen zijn geweest. “Dus voordat we bij slachtoffers kunnen komen of goederen kunnen inkopen, moeten eerst de wegen vrij zijn en vrij gehouden worden.”

In de evacuatiecentra en noodopvang was het coronavirus ook een extra zorg. Daar is afstand houden moeilijk doordat er veel mensen dicht op elkaar zitten. Van tevoren werden wat voorbereidingen getroffen: coronapatiënten werden bijvoorbeeld verplaatst naar ziekenhuizen en hotels. Maar in het hele land geldt ook nog een lockdown en moet er afstand worden gehouden. “Het maakt het veel ingewikkelder om de hulp te geven.” Volgens Slootweg is de hulp inmiddels goed op gang.

Of de lockdown verlicht zal worden om slachtoffers te helpen, vindt Slootweg lastig te voorspellen. President Dutarte heeft eerder dit jaar strenge maatregelen ingevoerd die nog steeds van kracht zijn. “De lockdown geldt nog steeds en het is ook voor ons nog onduidelijk of dat gaat veranderen.” Die onduidelijkheid, in combinatie met het risico om zelf besmet te raken, heeft ook effect op de hulpverleners die werkzaam zijn in de getroffen gebieden.

Voordat de orkaan aan land kwam, zijn zeker duizenden mensen geëvacueerd vanuit het zuiden naar noordelijke gebieden. Bovendien nam de kracht van de orkaan af naarmate hij in de buurt van Manilla, de hoofdstad, kwam. Daardoor eiste deze orkaan minder slachtoffers dan Haiyan. “Inwoners in de Filipijnen zijn goed op de hoogte gehouden door het journaal en de andere media daar,” legt Slootweg uit.

In Nederlandse media heeft de orkaan en de gevolgen ervan weinig aandacht gekregen, in tegenstelling tot orkaan Haiyan, die in 2013 ruim 6.300 mensen doodde en miljoenen inwoners dakloos maakte. “Op het moment van de ramp waren er andere onderwerpen die het nieuws beheersten: de Amerikaanse verkiezingen en het coronavirus in Nederland,” geeft Slootweg als reden voor de minimale berichtgeving over Goni. Zo zijn er berichten te vinden over de aankomst van orkaan Goni, maar bijna niets nadat de orkaan aan land is gekomen. “Het is geen desastreuse ramp, wat betreft dodenaantallen of gewonden, zoals bij orkaan Haiyan. Dan verdwijnt de aandacht snel.”

Over de auteur

Fiep Herinckx

Fiep is redacteur voor YOUNEWS. Zij is geïnteresseerd in duurzame levensstijlen, fotografie, cultuur en sociaal-maatschappelijk activisme.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *