Stijgend aantal burn-outs en spanningsklachten onder jongeren

Stijgend aantal burn-outs en spanningsklachten onder jongeren

De afgelopen paar jaar is er een stijgend aantal burn-outs vastgesteld in de groep twaalf tot 27 jarigen. Deze stijging loopt parallel aan de stijgende prestatiedruk die jongeren voelen. Zo voelt 80 procent van de jongeren de druk om te presteren.

Een grote groep van deze jongeren betreft studenten. Wel 62 procent van de studenten ervaart prestatiedruk. De stijgende trend die hierin te zien is, is te verklaren door een aantal dingen. Zo heeft de afschaffing van de basisbeurs er ten eerste mee te maken. Hierdoor voelen studenten meer druk omdat ze een diploma en een goede baan nodig hebben om hun studieschuld af te kunnen betalen in de toekomst. Verder heeft ook de invoering van het bindend studieadvies gezorgd voor de druk om te presteren onder studenten, de lat wordt hiermee namelijk hoger gelegd. Ook heeft het aanschaffen van de prestatiebeurs invloed op de druk die studenten voelen. Ze moeten hierdoor namelijk binnen tien jaar een diploma halen, of ze zijn de overheid een groot bedrag schuldig. Tot slot werken ook de hoge eisen van werkgevers niet mee, hierdoor voelen studenten naast hun studie namelijk ook de druk om te werken aan hun CV.

Ook het digitale tijdperk waarin we ons begeven beïnvloedt de prestatiedruk. Sociale media zorgt ervoor dat er een onrealistisch beeld wordt geschetst waar iedereen altijd gelukkig is en een perfect leven leidt. Met als gevolg de jongeren die ook graag dit ‘perfecte’ leventje willen.

Fear of missing out in een term die afgelopen jaren in Nederland bekend is geworden. Vooral onder jongeren speelt FOMO een grote rol. Ze willen op hun sociale media laten zien dat ze overal bij zijn en denken dat ze het zich niet kunnen permitteren ergens afwezig te zijn. Ook dit speelt mee bij de druk die jongeren ervaren.

Veel jongeren hebben zelf niet door dat ze tegen een burn-out aanzitten of spanningsklachten hebben. Marjolein Nepveu, een psychosomatisch fysiotherapeute uit Heerenveen, vertelt dat veel piekeren, slaapproblemen en over-emotioneel zijn, allemaal indicatoren en klachten zijn die duiden op overspanning. Jongeren kunnen dan als eerste stap naar hun huisarts of bedrijfsarts gaan. Deze verwijst hun dan vaak door naar psychologen of een psychosomatisch fysiotherapeute.

Nepveu legt uit dat zij als psychosomatisch fysiotherapeute meer let op de connectie tussen het lichaam en de mentale gezondheid. “Wanneer iemand een stijve rug of nek heeft, kan dat te herleiden zijn naar stress.” Nepveu kijkt dus niet zoals algemene fysiotherapeuten alleen naar het lichamelijke, maar kijkt ook naar de oorzaak van de lichamelijke klachten. “Op die manier kun je ook voorkomen dat de klachten nog eens voordoen”, aldus Marjolein.

Nepveu merkt dat zij de afgelopen jaren inderdaad meer jongeren en jong volwassenen onder behandeling heeft met overspanningsklachten. Ze vertelt dat er een tweedeling is in de groep mensen met deze klachten die bij haar komen. Namelijk de eerste groep die uit voorzorg bij Nepveu haar voordeur aanklopt. Deze mensen hebben klachten als paniekaanvallen of hyperventilatie, maar zijn er op tijd bij. Het overgrote deel van deze groep krijgt uiteindelijk geen burn-out vertelt Marjolein Nepveu. Doordat ze er vroeg bij zijn en door middel van behandelingen leren omgaan met het voelen van druk, voorkomen ze een burn-out. De tweede groep mensen die Nepveu onder behandeling heeft zijn de mensen die tijdens hun burn-out hulp zoeken bij mensen zoals Marjolein Nepveu. Nepveu vertelt dat deze mensen vaak al voordat ze een burn-out hebben weten dat het niet goed gaat, maar alleen nog maar door kunnen gaan. “Ik leg dit altijd in een metafoor uit aan mijn cliënten. Wanneer je heel hard van een heuvel naar beneden rent, dan kom je op een gegeven moment op een punt dat je eigenlijk je eigen voeten voorbij rent. Je weet dan dat je gaat vallen, maar je kan alleen nog maar hard doorrennen. Dit werkt hetzelfde als bij een burn-out.”

Marjolein Nepveu denkt wel dat overspanningsklachten tegenwoordig eerder herkend worden. “Doordat het de afgelopen jaren vaker in het nieuws is geweest en er veel om prestatiedruk te doen is geweest, gaan mensen het ook sneller na in hun eigen leven.”

Nepveu geeft als tip aan mensen die lopen met overspanningsklachten dat het vooral draait om het leren van keuzes maken. “Dit leer ik mijn cliënten ook bij de behandelingen. Wat vinden zij belangrijk en waar ligt hun prioriteit. Tegen andere dingen zou je dan namelijk ook nee kunnen zeggen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *