Hoe hebben jongeren gestemd tijdens de afgelopen Amerikaanse verkiezingen?

Hoe hebben jongeren gestemd tijdens de afgelopen Amerikaanse verkiezingen?

Foto: Pexels

Joe Biden van de democratische partij, heeft de Amerikaanse verkiezingen gewonnen. Biden wordt hiermee de 46ste president van de Verenigde Staten. Hiermee verslaat hij de huidige president Donald Trump. De opkomst om te stemmen was des te male groter dan de afgelopen jaren. Hoe is deze ontwikkeling komen te ontstaan? 

In 2012 waren er 241 miljoen Amerikanen oud genoeg om te stemmen, maar er waren slechts 129,1 miljoen stemmen uitgebracht. Dit kan komen door het andere kiesstelsel in Amerika waar de voorwaarden om te stemmen verschilt van staat tot staat. In de meeste staten moeten kiezers zich registeren, dat zorgt al voor een hindernis. Ook het feit dat er te weinig partijen zijn en door het systeem van kiesmannen. Waardoor enkel de kandidaten van de Republikein en Democraten verkozen kunnen worden. Door dit systeem kan het zorgen dat kiezers het gevoel hebben dat hun stem er niet toe doet. Ook zijn veel Amerikanen niet geïnteresseerd om hun stem uit te brengen dit blijkt uit een onderzoek over de presidentsverkiezingen van 2008.

Maar hoe hebben de Amerikaanse jongeren gestemd tijdens de verkiezingen? De Amerikaanse jongeren zullen de komende jaren volgens verschillende onderzoeken zwaar ondervertegenwoordigd worden in het witte huis. Wel is duidelijk te zien dat jongeren vaak voor de democratische partij stemmen in plaats van de Republikeins partij. Tijdens de verkiezingen in 2016 tussen Hilary Clinton en Donald Trump, verkoos 55 procent van de jongeren Clinton boven Trump. Er trokken zo’n 24 miljoen jongeren (tussen de 18 en 29 jaar) naar de stembussen. Dat is vier keer zo hoog dan de vorige verkiezing. De jongeren staan voor 20 procent van alle stemmen. Opvallend is wel dat Trump veel meer jongeren heeft kunnen overtuigen om Republikeins te stemmen dan zijn voorganger Mitt Romney.

Sommige jongeren stemden uit protest niet, omdat zij het niet eens waren met beide partijen. Zo besloten jongeren niet voor Hillary te stemmen omdat zij toch al een voorsprong had. Het is een feit dat de meerderheid van de Amerikaanse jongeren zit met een president die zij niet willen. Veel jongeren kwamen aflopende maanden in grote opstand tegen Donald Trump, zijn uitspraken vielen bij veel jongeren in het verkeerde keelgat. Hij werd in 2016 de stem van de boze witte man genoemd, maar in 2020 verloor hij onder de witte Amerikaanse bevolking. Joe Biden trok meer (witte) mannen, lager opgeleiden en onafhankelijke kiezers die zich niet met één van de twee partijen verbonden voelt. Biden won ook vanwege zijn karakter, de meeste Amerikanen vonden hem geschikter voor het presidentschap dan Donald Trump.

Afro-Amerikanen en Latino’s stemde in grote mate op de Democratische kandidaat. De Democraten laten meer de stem van de minderheidsgroepen horen, vandaar dat de groepen met grote maten op Biden hebben gestemd. Ook stonden de vrouwelijke kiezers aan de kant van Biden, 56 procent heeft gestemd op Biden. Uit vorige onderzoeken bleek dat sinds 1992 vrouwen in een grote meerderheid voor de Democratische partij heeft gestemd.

Uit een eerste analyse blijkt dat Biden veel jonge kiezers heeft getrokken. Biden won 62 procent van de kiezers tussen de 18 en 29 jaar. Hiermee behaalde hij 27 procent meer dan Trump. Bij Clinton was dat maar 19 procent. Ook scoorde Biden meer oudere kiezers, waarschijnlijk komt dit door zijn aanpak van het coronavirus. Naast de jongeren en ouderen heeft Biden ook de onafhankelijke kiezers voor zich gewonnen. De onafhankelijke kiezers baseerde hun keuzes op het feit hoe Biden heeft gehandeld tijdens de coronacrisis. Als het puur en alleen om de economie had gedraaid had Trump waarschijnlijk gewonnen.

We kunnen dus onderstellen dat Joe Biden meerdere soorten groepen, waaronder jongeren, zich in deze verkiezingen voor zich heeft gewonnen. Dit komt onder andere door de slechte reputaties van Trump, waardoor Biden zich presenteerde als een betere kandidaat. Ook nu de economie niet meer op volle toeren draait zorgde voor een verschuiving in de stemmen. Het sociale aspect zorgde voor meer stemmen richting Biden aangezien Trump hier wat kwaliteiten miste. Door de sociale omstandigheden in de samenleving zorgde er ook voor dat er meer jongeren de Democratische kant op gingen. Professor Dr. James Kennedy, werkzaam aan de universiteit Utrecht, vertelt verder hoe jongeren hebben gestemd tijdens de afgelopen verkiezingen en hoe hij dit terug heeft gezien in vorige onderzoeken. Hij legt ook uit of er een verschil zit tussen de hoogopgeleiden en laagopgeleiden stemmers.

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *