Leenstelsel staat onder druk, maar de studieschuld blijft stijgen

Leenstelsel staat onder druk, maar de studieschuld blijft stijgen

Steeds meer partijen willen het leenstelsel aanpassen, of terugdraaien. Alleen de VVD staat nog achter het stelsel in de huidige vorm. Toen het leenstelsel in 2015 werd ingevoerd vond het ministerie van onderwijs dat studenten zelf in hun toekomst moesten investeren, maar deze investering is voor de meeste studenten enorm. Vicevoorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) Freya Chiappino (23): “En dat in een tijd dat de kosten überhaupt al stijgen.”

Door de invoering van het leenstelsel betalen de meeste studenten hun schoolgeld of huur met geleend geld. Volgens de LSVb heeft een kwart van de studenten meer dan 40 duizend euro schuld aan het einde van zijn studie. En dit heeft effecten op de student. Een van de meest directe gevolgen is dat het moeilijker is om met een studieschuld een hypotheek aan te vragen. Chiappino: “De hoogte van je studieschuld gaat van je hypotheek af. Maar het maakt dan niet uit hoeveel je al hebt afgelost, want ze kijken altijd naar het bedrag wat je studieschuld was. Hoeveel je ook aflost van je schuld, je kan dus altijd minder hypotheek aanvragen. En met de stijging van de huizenprijzen is dat enorm nadelig”

Er zijn ook meer gevolgen. Chiappino: “Wat ook speelt is de klimaatcrisis, de coronacrisis en de vergrijzing. Hiervoor moeten jongeren vooral gaan opdraaien.” Er is ook een ander gevolg. Chiappino: “Wat je nu ook merkt is dat studenten gedwongen worden om zo snel mogelijk af te studeren. Heel veel studenten kiezen ervoor om bijvoorbeeld niet een bestuursjaar te doen omdat ze niet te veel willen lenen.” Rosa Wertheim (22), vierdejaars student, herkent zich hierin: “Ik wil misschien volgend jaar een master volgen waar ik ongeveer drie jaar voor moet vrijmaken. Ik neem het echt mee in mijn keuze. Ik wil mijn studieschuld gewoon niet te hoog laten oplopen.”

Omdat ze zich bij de LSVb hier zorgen om maken, zijn ze een petitie gestart: #nietmijnschuld. Hierin wordt gepleit voor een basisbeurs, compensatie voor de ‘pechgeneratie’ en geld voor het onderwijs. Chiappino: “De middelen voor de basisbeurs mogen niet uit de onderwijsbegroting komen.” De campagne is al sinds september 2019 bezig. Voor studenten als Rosa zou dit een uitkomst kunnen zijn. Rosa: “Ik heb continu het gevoel dat ik een enorme schuld met me meesleep. Ik merk dat het veel stress oplevert. Het is iets wat je continu voor je uitschuift, terwijl je weet dat je er op een gegeven moment mee geconfronteerd gaat worden.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *